1. Home
  2. Hosting
  3. Kontrolna tabla cPanel
  4. Gde mogu da promenim MX zapis domena?

Gde mogu da promenim MX zapis domena?

MX zapis nekog domena, dodatog na cPanel, može se izmeniti iz menija (Domeni) » Uređivač DNS zone.

Ukoliko ste već izmenili MX zapis domena tako što ste za prijem elektronske pošte (imejlova) odredili eksterni mejl server, u cPanel sekciji Imejl » Imejl rutiranje, pređite na opciju Udaljeni mail exchanger.

Napomena: prilikom kreiranja hosting naloga i dodavanja domena na isti, MX zapisi se automatski kreiraju i, podrazumevano, elektronska pošta se prima na mejl server SuperHosting.RS-a.

Izmena MX zapisa

Pošto otvorite Uređivač DNS zone u cPanel-u, kliknite na link Uredi desno od imena izabranog domena.

Da prikažete samo MX zapise, iz reda Filtriraj: kliknite na link MX ispod polja za pretragu.

Filtriranje zapisa po tipu

Izaberite Izmeni za željeni MX zapis.

Pošto izvršite izmene TTL-a, prioriteta i hosta, sačuvajte izmene klikom na dugme Sačuvaj zapis. Vodite računa da ime hosta odgovara formi mail.primer.com. Takođe je potrebno proveriti na kojoj IP adresi se nalazi ovaj host, tj. mejl server za prijem elektronske pošte. Ukoliko želite da primate mejlove na našem serveru, potrebno je uneti odgovarajuću IP adresu (deljenu IP adresu SuperHosting-ovog servera). Ukoliko unesete neku drugu IP adresu, Vaši imejlovi neće biti isporučeni na mejl server SuperHosting.RS-a.

Prioritet

Za jedan domen može se postaviti više od jednog mejl servera za prijem elektronske pošte. U ovom slučaju, u MX zapisima je važno postaviti prioritet za svaki od tih mejl servera, tj. hostova.

Primer MX zapisa za domen primer.com:

primer.com MX 0 mail.primer.com
primer.com MX 10 bmail.primer.com

0, 10: Prioritet. Mejl server pošiljaoca će najpre pokušati da se poveže sa primaočevim mejl serverom najvišeg prioriteta (0 je najviši prioritet) kako bi prosledio poruku. U slučaju da potonji ne odgovori, mejl server pošiljaoca će pokušati da se poveže sa sledećim po prioritetu (10) mejl serverom primaoca.

Odredište (host)

mail.primer.com, bmail.primer.com – odredište/destinacija je zapravo ime mejl servera (tj. hosta).

Standardni MX zapis

Za domene koji su dodani u cPanel, kreira se podrazumevani MX zapis:

primer.com MX 0 mail.primer.com

Važno: podrazumevano, neophodna podešavanja za prijem elektronske pošte na aktuelnom nalogu su postavljena. Izmena je neophodna jedino u slučaju da će se e-pošta primati na mejl serveru (hostu) koji nije povezan sa hosting nalogom. Pogrešne postavke mogu dovesti do toga da e-pošta ne bude primljena. Ukoliko niste sigurni koje MX zapise da koristite, kontaktirajte svog administratora.

Dodavanje novog MX zapisa

Kreiranje novog MX zapisaDa dodate novi MX zapis, iz padajućeg menija Dodaj zapis izaberite Dodaj MX zapis. U polje Prioritet upišite željeni prioritet. To je celobrojna vrednost od 0 do 65535, koja je posebno značajna tamo gde postoji više od jednog mejl servera (hosta), čime se određuje koji od njih koristiti kao primarni. Najviši prioritet je 0, a najniži 65535.

U polje Odredište, unesite validno ime hosta (na primer: mail.primer.com). Dodajte zapis klikom na dugme Dodaj zapis.

Važno: vreme (propagacije) ažuriranja MX zapisa je od 2 do 48 sati.

Updated on 4. October 2022.

Was this article helpful?

Related Articles