1. Početna
  2. WordPress
  3. Instalacija i aktivacija WordPress teme

Instalacija i aktivacija WordPress teme

WordPress nudi mogućnost korišćenja gotovih dizajna/tema za kreiranje Vašeg sajta. Postoji bogat izbor razvijenih tema, kako onih koje su besplatne, tako i onih koje se plaćaju. WordPress teme su dostupne na zvaničnom sajtu sistema, kao i na sajtovima koji su specijalizovani za izradu i distribuciju gotovih tema.

Katalog sa temama za WordPress na zvaničnom sajtu: https://wordpress.org/themes/

Tema se instalira u nekoliko koraka, putem administrativnog panela u WordPress-u: http://mojdomen.com/wp-admin

mojdomen.com – zamenite sa nazivom Vašeg sajta;

Instalacija teme u WordPress-u

U meniju Appereance izaberite Themes. Ako želite da pretražite i instalirate novu temu kliknite na Add New ili na Add New Theme.

Aktivna tema za veb-sajt će sada biti prva na listi.

Ovde ćete imati pregled prethodno već instaliranih tema. Svaka od ovih instaliranih tema ima opcije Theme Details, Activate i Live Preview.

Ukoliko želite da izbrišete temu, postavite kursor miša na sliku teme i kliknite na Theme Details, nakon toga će se otvoriti dodatni prozor u kome treba da u donjem desnom uglu kliknete na Delete.

Na stranici Add Themes možete da pretražujete, pregledate i instalirate teme.

Pregled, instalacija i podešavanje nove teme može da se izvrši i direktno u editoru spoljašnjeg izgleda sajta (Customize) – Active themeChange.

Pretraga teme

(1) Otpremanje teme (Upload theme) – u slučaju da imate temu u obliku .zip fajla možete je instalirati na WordPress putem ove opcije.

(2) Možete da pretražujete teme po prethodno zadatim kriterijumima kao što su Featured, Popular, Latest i Favorites.

(3) Pretraživanje po karakteristikama (Feature Filter) – pretraživanje tema po izabranim karakteristikama kao što su Tematika (Subject), Osobine (Features), Raspored (Layout). U polju Search Themes možete da direktno pretražujete teme u bazi WordPress-a.

(4) Detalji i pregled (Details & Preview) – Ova opcija Vam omogućava da pregledate informacije o temi i dobijete uvid u to kako izgleda sajt sa takvom temom. Možete i da je instalirate klikom na dugme Install koje se nalazi u gornjem levom uglu.

(5) Instalacija – Direktna instalacija teme bez njene aktivacije. Nakon instalacije ćete imati mogućnost da izaberete opciju Install ili Preview. Pregled (Preview) – otvara prozor za pregled izabrane teme (kao Detalji i pregled).

Nakon što instalirate temu, pre nego što je uključite možete da pregledate kako će izgledati na Vašem sajtu kada kliknete na opciju Preview.

Možete i da je direktno aktivirate kad izaberete Install.

Tri načina instalacije teme

1. Instalacija teme iz WordPress baze

Ukoliko želite da instalirate besplatnu temu iz WordPress.org baze, potrebno je samo da se prijavite na Vaš administratorski panel, odete u meni AppereanceThemes Add new i u polje za pretragu upišete ključnu reč ili ime teme koju želite da instalirate. Izaberite željenu temu i kliknite na Install. Nakon ovoga je potrebno još samo da kliknete na dugme Activate kako bi Vaša tema bila aktivirana.

2. Instalacija teme otpremanjem sa Vašeg računara (upload)

Ako imate temu koja se ne nalazi u WordPress.org bazi (imate kupljenu Premium temu ili kreiranu custom temu) možete je instalirati tako što ćete je otpremiti sa svog računara.

Obratite pažnju da folder u kojoj se nalazi tema bude u .zip formatu. Ukoliko ste kupili temu i preuzeli je na svoj računar, otpremite samo folder koji će glasiti nazivteme.zip

Prijavite se na svoj WordPress administrativni panel, idite u meni Appearance » Themesi klinite na dugme add new. Otvoriće Vam se novi prozor na kojem je potrebno da kliknete na opciju Upload Theme, odaberite temu sa Vašeg računara i kliknite na dugme Install Now.

Nakon što Vam se pojavi poruka o uspešnoj instalaciji, možete aktivirati temu klikom na dugme Activate.

3. Ručna instalacija putem FTP

Ukoliko ne možete da otpremite ili instalirate temu putem administrativnog panela, možete to uraditi povezujući se na svoj hosting nalog putem FTP veze.

Za ovo je potrebno prethodno instalirati FTP klijent program, a jedan od njih je FilleZilla koji je besplatan.

Povežite se na svoj hosting nalog putem FilleZilla kao što je opisano u našem članku i pronađite folder Vašeg WordPress sajta. Ukoliko je sajt na primarnom domenu hosting naloga, njegovi fajlovi će biti smešteni u public_html folderu. A ako je na addon domenu, fajlovi će biti u folderu istog naziva kao i taj addon domen. Pronađite folder wp-contentthemes i u njega prebacite raspakovani folder teme.

Nakon što ga prebacite, Vaša tema će se pojaviti kao instalirana u administratorskom panelu kada uđete u meni Appereance → Themes. Nakon ovoga možete je aktivirati klikom na dugme Activate.

Obnovljen: 10. марта 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci