1. Početna
  2. VPS Serveri
  3. ISPConfig – Kontrolni panel za hosting

ISPConfig – Kontrolni panel za hosting

ISPConfig je popularan kontrolni panel za hosting otvorenog koda, koji je namenjen za upravljanje serverima koji su bazirani na Linuksu. Pouzdan je, siguran i super brz. Preveden je na više od 20 jezika, uključujući engleski, nemački, španski, italijanski, francuski, portugalski, ruski, češki, hrvatski i drugi.

ISPConfig pruža mogućnost za lako upravljanje veb-sajtovima, imejlovima (POP3, IMAP, POP3S, IMAPS, Spam/virus filteri), FTP korisnicima, MySQL bazama, DNS, Cron zadacima, Firewall-om i drugim.

Pri poručivanju VPS-a možete da izaberete konfiguraciju “CentOS 7 x64 (ISPConfig)”, pri kojoj će biti instalirano na serveru:

  • operativni sistem CentOS 7
  • kontrolni panel ISPConfig
  • PHP (verzije 4.4, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4)
  • veb server Apache
  • MariaDB (MySQL) server
  • mejl server Postfix
  • nejm server BIND

Kada je server spreman, sve informacije o pristupu i upravljanju šalju se na imejl adresu sa kojom je napravljena porudžbina.

ISPConfig ima nekoliko nivoa pristupa i upravljanja, jer pruža odvojene panele za administratora servera i za njegove klijente.

Administrativni panel

Administrativni panel za ISPConfig.

Preko administrativnog panela se kreiraju korisnički nalozi na serveru. Preko ovog panela se izvršava sistemska administracija na serveru, instalacija sistemskih aplikacija i njihova podešavanja, monitoring i drugo.

Korisnički panel

Korisnički panel za ISPConfig.

Preko korisničkog panela klijenti / krajnji korisnici mogu da upravljaju svojim veb-sajtovima, da kreiraju imejl naloge i vrše korisnička podešavanja.

Obnovljen: 19. јуна 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci