1. Početna
  2. WordPress
  3. Kako da dodam video zapise na svoj WordPress sajt?

Kako da dodam video zapise na svoj WordPress sajt?

Internet pruža pristup ogromnoj količini informacija. Kako bi se Vaš sajt istakao među drugima i privukao pažnju korisnika, potrebno je da dodate kvalitetan sadržaj.

Ako želite da obogatite i razvijete svoju WordPress stranicu videozapisima, možete to uraditi na nekoliko načina.

Gde da čuvam video sadržaj?

Prvi korak koji je neophodan da preduzmete je da izaberete platformu za čuvanje datoteka. Možete da otpremite svoje video datoteke u strukturu samog sajta ili da koristite spoljnu veb uslugu, poput YouTube-a.

Čuvanje video sadržaja na spoljnim platformama ima nekoliko prednosti, što ga čini poželjnim i preporučljivim pristupom. Korišćenjem spoljnih platformi koristite i optimizacije video sadržaja koje oni pružaju svojim korisnicima, pa pritom ne treba da brinete i o tome.

Takođe, kada koriste spoljnu platformu za čuvanje video zapisa, to neće zauzimati prostor na disku i resurse Vašeg hosting naloga.

Dodavanje video zapisa na stranicu/post

WordPress ima ugrađenu funkciju koja Vam omogućava da umetnete video zapis na sajtu preko njegove veb adrese sa spoljne platforme. Pomoću oEmbed protokola možete ubacivati sadržaj bez potrebe za unosom HTML koda.

Na primer, da biste dodali video sa YouTube-a na stranicu/članak, kopirajte njegov URL i zalepite ga u novi blok u uređivaču.

Kreiranje stranice putem Gutenberg redaktora

Čim postavite veb adresu, video zapis će se učitati. Ako ga markirate, na stranici ćete videti osnovna podešavanja.

Podrazumevano će biti omogućena opcija da promenite veličinu elemenata u proporcijama pregledača koji koriste Vaši korisnici.

Dodajte еmbeded code sa druge platforme

WordPress podržava ugradnju video zapisa iz različitih izvora kao što su YouTube, Vimeo, Facebook, Instagram, Flickr i mnogi drugi.

Iz bezbednosnih razloga ova funkcija nije dozvoljena za URL adrese sa bilo koje veb lokacije. Ako želite da koristite video sa adrese koja se ne pojavljuje na podržanoj listi WordPress-a, možete je dodati ručno unošenjem HTML koda.

Primer koda:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.site.com/embed/owsfdh4gxyc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

https://www.site.com/embed/owsfdh4gxyc je URL adresa video zapisa, koga želite da dodate.

Postavljanje koda putem bloka za unos HTML koda.

Umetnite video kao dodatni vidžet

Video možete dodati na jednu od bočnih traka (Sidebar, Footer) gde će biti prikazan na svim stranicama i člancima. Dodavanje se vrši pomoću vidžeta „Video zapis“ kroz meni „Izgled“ » „Vidžeti“.

U vidžetu ćete imati mogućnost da dodate URL u video koji se nalazi na spoljnom serveru ili da umetnete video zapis koji se nalazi na Vašem uređaju.

Obnovljen: 7. октобра 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci