Kako da vidim zaglavlja imejla?

Imejlovi se sastoje od dva dela.

Prvi deo su zaglavlja i tu se nalaze informacije o sistemu. Ona sadrže tehničke informacije o pošiljaocu, aplikaciji ili imejl klijentu koji se koristi za sastavljanje poruke, kao i imejl serverima preko kojih je imejl prošao pre no što je stigao do primaoca.

Drugi deo imejla je sama poruka, sadržina.

Zaglavlja mogu poslužiti za proveru razloga zbog kog je npr. pismo odbijeno od strane primaoca ili je označeno kao neželjena pošta. SPAM filteri i sigurnosni štitovi često stavljaju sopstvena zaglavlja sistema u imejl gde se navodi razlog za obeležavanje mejla kao spam. Na primer, SpamAssassin filter će pokazati testove za koje je pismo dobilo pozitivan rezultat u “X-Spam-Report: SA TESTS “.

Da bi se proverilo zašto je došlo do problema nastalih prilikom isporuke imejla, naša tehnička podrška može zahtevati da im pošaljete zaglavlje imejla. Kada slanje zaglavlja nije moguće, može se proslediti ceo imejl u formi EML fajla.

Kompletna zaglavlja se mogu pregledati putem imejl klijenta/servisa koristeći se odgovarajućom opcijom, npr. View Source, Message Source i sl.

🔗 Šta su zaglavlja mejla i koje informacije sadrže?

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci