1. Početna
  2. WordPress
  3. Osnovni pojmovi u WordPress-u – stranica, članak, kategorija, oznaka

Osnovni pojmovi u WordPress-u – stranica, članak, kategorija, oznaka

Kada razvijate sajt u WordPress-u, informacije možete smestiti u različite kontejnere (post types) – standardni su stranica i članak. Pritom, kako biste uredili i organizovali ovakav tip informacija, mоžete koristiti kategorije i oznake.

Stranica

Stranice (pages) i podstranice predstavljaju statički sadržaj koji se najčešće povezuje sa glavnim menijem sajta. U meniju se stranice mogu prikazati kao tasteri. Takođe je moguće kreirati stranice koje prikazuju listu članaka (najaktuelnije, najposećenije i druge). Izrada stranica je važan deo razvoja sajta, a u većini slučajeva ih je malo. Nekoliko stranica je dovoljno za izgradnju strukture samog sajta.

🔗 Kreirajte stranicu u WordPress-u

Članak

Članci (posts, objave, publikacije) pružaju priliku za periodično objavljivanje članaka, materijala, ponuda i drugih informacija. Moguće je razvrstati informacije po grupama (kategorijama), prema različitim kriterijumima (na primer: prema vremenu, posećenosti i sl.). Članci se mogu pripremiti unapred i objaviti na sajtu u određenom vremenskom intervalu.

 🔗 Kreirajte članak u WordPress-u

Kategorija

Kategorijе  i podkategorije grupiraju članke prema temi informacija u njima. Kategorije se takođe mogu sortirati po važnosti, broju, abecednom redu ili drugim kriterijumima. Dobra praksa je da kreirate sporedni ili drugi meni sa kategorijama koji će vam pomoći da se lakše pronađete pojedinačne članke.

🔗 Kreiranje kategorija

Oznake

Oznake (tags, tagovi, etikete) mogu se koristiti za povezivanje različitih članaka koji sadrže slične informacije na sekundarnoj osnovi (značenje, smisao). Na primer, dva članka mogu imati istu oznaku, ali mogu spadati u različite kategorije. Kao što i dva članka u jednoj kategoriji mogu imati različite oznake. Za razliku od kategorija, oznake nemaju hijerarhijsku strukturu.

Obnovljen: 6. августа 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci