1. Početna
  2. Ostalo
  3. O kompaniji i uslugama koje nudi
  4. Paneli za upravljanje (korisnički profil, hosting nalog, administracija sajta)

Paneli za upravljanje (korisnički profil, hosting nalog, administracija sajta)

Svaki klijent SuperHosting.RS-a ima svoj nalog, koji sadrži informacije o narudžbinama, uslugama, administrativnim i kontakt podacima i još mnogo toga. Ovaj nalog se zove korisnički profil i aktivira se pri kreiranju prve narudžbine preko superhosting.rs.

Nakon što korisnik kupi uslugu hostinga, dobija i pristup kontrolnoj tabli preko koje može administrirati hosting nalog. 

Кorisnički profil (u okviru superhosting.rs)

Korisnički profil u okviru SuperHosting.RS
Korisnički profil u okviru SuperHosting.RS

Preko korisničkog profila možete obnavljati usluge, naručiti dodatne usluge, pratiti informacije o plaćanju, videti koliko je vremena ostalo do isteka neke usluge ili ažurirati lične i poslovne podatke.

Pristup korisničkom profilu

Da biste pristupili svom korisničkom profilu, iz menija u gornjem desnom uglu stranice (superhosting.rs), kliknite na "Korisnički profil", unesite svoju imejl adresu i lozinku, i nastavite klikom na "Ulaz". Podaci za pristup korisničkom profilu poslati su na imejl adresu navedenu prilikom poručivanja.

Rad sa korisničkim profilom

Preko korisničkog profila možete da pratite porudžbine, dodajete i obnavljate usluge, preuzimate fakture, menjate svoje podatke i sl.

Kontrolna tabla (cPanel)

Кontrolna tabla za hosting usluge
Кontrolna tabla za hosting usluge

Kontrolna tabla, cPanel, koja ide uz uslugu hostinga, predstavlja veb-aplikaciju koja omogućava korisnicima da lako upravljaju različitim funkcionalnostima svog hosting naloga.

Pristup cPanel-u

Kontrolnoj tabli možete pristupiti prijavljivanjem na svoj korisnički profil » Hosting nalozi » Detalji » Prijavite se na kontrolnu tablu. Drugi način za pristup cPanelu je da unesete njegovu internet adresu u pretraživač. Adresa se sastoji od imena primarnog domena i dopišete "/cpanel" nakon toga (npr. mysupersite.com/cpanel).

Rad sa cPanel-om

Pomoću cPanel-a možete dodavati ili uklanjati fajlove sa hosting naloga, kreirati imejl naloge i upravljati njima, vršiti bezbednosnu kontrolu i još mnogo toga. U cPanelu ćete pronaći alate i sisteme koji Vam omogućavaju da samostalno izgradite veb-sajt.

Administrativni panel sajta

Kada se kreira veb-sajt, obično sistem ima svoj administrativni panel. Preko njega se upravlja sadržajem veb-sajta.

Pristup administrativnom panelu sajta

Ako je veb sajt kreiran pomoću sistema kao što su WordPress, Joomla!, i slični, neophodno je raspolagati i kontrolnom tablom da bi se njime upravljalo.

Za najčešće korišćene sisteme, kontrolne table su dostupne na određenoj internet adresi. Na primer:

Rad sa administrativnim panelom sajta

U zavisnosti od sajta i njegovog sistema, različite aktivnosti se mogu obavljati putem administrativnog panela. U osnovi, ovi paneli služe za upravljanje sadržajem veb-sajta, njegovim podešavanjima i sl.


Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci