1. Početna
  2. Hosting
  3. PHP
  4. PHP moduli (PHP ekstenzjie)

PHP moduli (PHP ekstenzjie)

Sadržaj

PHP moduli su ekstenzije uglavnom napisane u C programskom jeziku. Mogu biti kompajlirane sa PHP-om da bi omogućile statičko učitavanje (kao deo binary fajla) ili dinamičko učitavanje (sa extension=modulename.so direktivom u php.ini fajlu).

Postoje različiti tipovi modula - core ekstenzije integrisane u samu osnovu PHP-a, upakovane ekstenzije (bundled extensions) koje i dalje čine PHP paket i u potpunosti eksterne ekstenzije. Poslednje navedene niti su integrisane u samu osnovu (core) PHP-a, niti dolaze u paketu.

Serveri na kojima je instaliran neki od paketa usluga deljenog hostinga koje nudi SuperHosting.RS podržavaju veliki broj PHP modula. Neki od njih su statički i ne zahtevaju aktivaciju da bi se mogli koristiti. Da biste omogućili korišćenje dinamičkih PHP modula, potrebno je da pristupite cPanel » PHP Manager by SuperHosting » Podešavanje PHP modula.

phpinfo funkcija Vam omogućuje da vidite sve statički učitavane module. Sav sadržaj iz Configure Command polja, koji počinje sa --enable ili --with je kompajliran PHP modul.

Dinamički učitavani moduli (modulename.so) mogu se videti u cPanel » PHP Manager by SuperHosting » Podešavanje PHP modula.

PECL ekstenzije

Postoji repozitorijum za PHP ekstenzije koji se zove PECL (PHP Extension Community Library). Postoje i druge PHP ekstenzije, drugačije od onih iz PECL-a, ali je PECL zvanični repozitorijum za najpopularnije i najkorišćenije PHP ekstenzije.

Dokumentacija za pomoć u vezi sa PECL ekstenzijama je dostupna na zvaničnom veb-sajtu PHP-a.

Neke PECL ekstenzije su integrisane u samu osnovu PHP-a (PHP core), na primer filter (pecl/php.net), json (pecl/php.net), xmlreader (pecl/php.net) i mnoge druge.

PECL moduli se razlikuju od PEAR paketa iako koriste isti sistem distribucije (PEAR).

Pročitajte još:

Podržani PHP moduli

Obnovljen: 25. јуна 2019.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci