1. Home
  2. Domeni
  3. Premijum domeni

Premijum domeni

Premijum domeni se razlikuju od standardnih domena po tome što imaju atraktivnija imena, t.j. imena za koja postoji povećano interesovanje. Obično su ovo kratka imena, laka za kucanje i pamćenje, podudarna sa popularnim imenima i izrazima, imenima slavnih ljudi, događaja, mesta itd.

Iako ime domena nije glavni faktor u razvoju i popularnosti veb-sajta, povezanost sa premijum domenima definitivno ima prednost barem kada su u pitanju direktne posete.
Tokom proteklih godina značajan deo saobraćaja veb-sajta je generisan od strane pretraživača kao što je Google, Yahoo, Bing kao i od linkova sa drugih veb-sajtova. Ako ime domena ne igra značajnu ulogu, kao skoro svugde, link je sakriven u naslovu veb-sajta, ne u domenu. Ipak, kada je saobraćaj generisan direktnim posetama, npr. kada korisnik direktno ukuca domen u adresnu liniju u svom veb-pregledaču, premijum domeni definitivno daju značajnu prednost. Prednost znači da se premijum domeni lako pamte od strane korisnika i kada je ime očigledno korisnici ne moraju da koriste pretraživač ili da traže linkove na drugim sajtovima.

Postoje dve kategorije premijum domena:

1. Registrovani domeni

Postoje domeni koji su bili registrovani u datom vremenskom periodu, ali je njihov vlasnik propustio priliku ili zaboravio da ih obnovi. Kao posledica, domen se oslobađa za ponovnu registraciju.

Ipak, neće svi istekli domeni odmah biti oslobođeni kao premijum domeni za novu registraciju. Da bi domen bio ponuđen kao premijum treba da ima ili privlačno ime ili da je prethodni veb-sajt koji je povezan sa tim imenom veoma popularan. Naravno, ova dva uslova zajedno prave najbolju kombinaciju. Popularnost domena u vreme kada je bio povezan sa popularnim veb-sajtom donosi mnogo prednosti nakon što je domen već istekao. Ovo se dešava zbog preostalog propusnog opsega, koji se može generisati sa drugih veb-sajtova, blogova, foruma, pretraživača itd. Osim toga, većina pretraživača shvataju kao pozitivan znak starost domena i njegovu istoriju, pošto oni doprinose boljem rangiranju u pretrazi.

2. Novi domeni

Ova kategorija uključuje domene koji nisu bili prethodno registrovani. Novi domeni nemaju prednosti kao oni sa istorijom i njihova vrednost kao premijum domena se određuje samo prema atraktivnosti imena.

Troškovi registracije i obnove premijum domena

Premijum domeni imaju visoke cene u poređenju sa standardnim, za domene sa istom ekstenzijom. Cene se kreću od nekoliko dolara i mogu dostići stotine i hiljade dolara. Za premijum domene koji su već bili registrovani i koji su određeni period aktivni, cenu određuje registar ili registrar u zavisnosti od atraktivnosti imena, starosti, istorije, popularnosti veb-sajta, ekonomskih trendova itd.

Za neke premijum domene viša cena se plaća samo jednom, a sledeće godine cena za obnovu domena je standardna za svoju ekstenziju.

Ipak, postoje domeni za koje je cena obnove jednaka ili približna ceni registracije.

Cene premijum domena određuju registar ili registrar ponuđenih domena.

Trenutno, SuperHosting.RS nudi registraciju novih premijum domena sa najnovijim ekstenzijama. Proverite da li je Vaš odabrani domen premijum i po kojoj ceni ga možete registrovati.

Updated on 10. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles