1. Home
  2. Web aplikacije
  3. PrestaShop
  4. PrestaShop – instalacija preko Softaculous-a

PrestaShop – instalacija preko Softaculous-a

PrestaShop (različite verzije – 1.4, 1.6, 1.7) se vrlo jednostavno i brzo može instalirati preko Softaculous-a.

Softaculous je dodatak u cPanel kontrolnom panelu koji je podržan u svim hosting paketima.

Pokretanje instalacije PrestaShop iz Softaculous paketa u cPanel-uDa biste instalirali PrestaShop, pristupite cPanel kontrolnom panelu.

U sekciji “SOFTVER” kliknite na Softaculous Apps Installer, ili idite do istoimene sekcije (na dnu cPanel stranice) i odatle kliknite na ikonicu PrestaShop aplikacije.

Iz menija sa leve strane, izaberite E-Commerce » PrestaShop, a zatim kliknite na strelicu desno dugmeta Install.

Podešavanja softvera

Choose the version you want to install: Izaberite željenu verziju PrestaShop aplikacije.

Osnovna podešavanja pri instalaciji softvera

Choose protocol: Izaberite hoćete li da adresa početne stranice sajta počinje sa ili bez www, kao i da li će se sajtu pristupati posredstvom bezbedne HTTPS konekcije. Kada za odabrani domen imate instaliran SSL sertifikat, preporučuje se da odaberete jednu od https:// ili https://www opcija.

Choose domain: Izaberite domen na kojem želite da instalirate PrestaShop.

In Directory: Izaberite direktorijum u kojem želite da instalirate ovaj softver. Ukoliko to želite da učinite u osnovnom (engl. root) direktorijumu hosting naloga, ostavite ovo polje praznim. U ovom slučaju, softver će biti instaliran u direktorijumu koji odgovora Vašem (primarnom) domenu i nema potrebe kreirati poseban direktorijum. Međutim, ako, na primer, želite da Vam instalacija bude u https://home-panelrecover.eu/admin123, napravićete direktorijum sa nazivom “admin123”. Ako želite da vam instalacija bude u https://home-panelrecover.eu (gde je “home-panelrecover.eu” naziv Vašeg domena) – ostavite ovo polje praznim.

Postavke sajta

Dopunske informacije za sajt

Popunite osnovne informacije onlajn prodavnice – njeno ime i naziv administratorskog direktorijuma.

Ime onlajn prodavnice možete i promeniti kasnije iz administratorskog panela (engl. Dashboard) veb-stranice » CONFIGURE » Shop Parameters » Contact » kartica (tab) Stores » sekcija CONTACT DETAILS.

Store Name: ime onlajn prodavnice.

Admin Folder: unesite naziv direktorijuma za administraciju sistema (sajta). Na ovaj način moći ćete da pristupite administratorskom delu stranice (sajta) dodajući naziv ovog direktorijuma na kraju veb-adrese sajta (kao npr. https://home-panelrecover.eu/admin123 gde je “admin123” naziv administratorskog direktorijuma).

Administratorski nalog

Pažljivo popunite administratorske podatke za svoj budući sajt (onlajn prodavnicu).

Administratorski podaci

Admin Email: Unesite imejl adresu administratora. Bitno je da bude važeća jer će Vam biti potrebna u slučaju da zaboravite administratorsku lozinku.

Admin Password: Postavite administratorsku lozinku. Biće Vam potrebna za pristup PrestaShop administratorskom panelu. Preporučujemo da koristite jaku lozinku: Nekoliko saveta za odabir jake lozinke.

First Name: Unesite ime administratora.

Last Name: Unesite prezime administratora.

Napredne opcije

U sklopu dodatnih opcija mogu se navesti ime baze podataka kao i neka druga sistemska podešavanja. Njihova promena nije neophodna osim ukoliko niste apsolutno sigurni da želite da ih promenite.

Napredna podešavanja PrestaShop sistema

Database name: Ime baze podataka koja će biti korišćena prilikom instalacije biće automatski kreirano. Možete ga ostaviti takvim kakvo jeste ili ga promeniti u skladu sa svojim ličnim preferencijama, tako da, možda, više asocira na domen na kojem će se sajt nalaziti.

Table prefix: Prefiks tabele u bazi podataka. Možete ostaviti automatski generisani ili ga promeniti.

Disable Update Notifications: Možete onemogućiti (deaktivirati) automatska obaveštenja o novoj dostupnoj verziji PrestaShop sistema.

Backup Location: Moguće opcije Default i Local Folder znače da će generisani bekapovi (rezervne kopije) biti sačuvani lokalno na hosting nalogu u direktorijumu: /home/cpuser/softaculous_backups. Možete ostaviti i podrazumevanu Default opciju.

Install: Da započnete sa procesom instalacije, pritisnite dugme Install.

Email installation details to: Imejl poruka sa detaljima instalacije biće poslata na ovde navedenu imejl adresu.

Instalacija može potrajati nekoliko minuta. Nakon što se uspešno okonča, videćete ovakvu poruku: “Congratulations, the software was installed successfully“.

Poruka nakon uspešne instalacije

Sada možete koristiti PrestaShop sistem (softver) na svom sajtu (veb-stranici).

Završena instalacija. Sistem spreman za upotrebu.

Updated on 26. February 2021.

Was this article helpful?

Related Articles