1. Početna
  2. Web aplikacije
  3. PrestaShop
  4. PrestaShop – ručna instalacija

PrestaShop – ručna instalacija

Važno: Ovaj članak govori o tome kako ručno instalirati PrestaShop sistem. Ovo znači da se fajlovi sistema ručno otpremaju u hosting nalog, a posebno se kreira i nova baza podataka sa pripadajućim korisnikom. PrestaShop 1.4, 1.6, 1.7 možete instalirati i na drugi, jednostavniji i automatizovan način - iz cPanel-a » Softaculous-a. Instaliranje PrestaShop-a iz Softaculous-a je automatizovan proces, bez potrebe za prethodnim kreiranjem baze podataka, gde pritom imate i opciju da izaberete koju verziju sistema želite da instalirate. Ove verzije se redovno ažuriraju u Softaculous-u, tako da Vam je za instaliranje uvek dostupna i najnovija verzija. Krajnji ishod automatske i ručne instalacije PrestaShop-a je isti.

Da bi instalirali PrestaShop, najpre je potrebno da preuzmete instalacione fajlove sistema. Ovo možete učiniti sa zvaničnog veb-sajta, na adresi: https://www.prestashop.com/en/download.

Preuzmite instalacioni paket lokalno, na svoj lični računar, i raspakujte preuzetu PrestaShop arhivu. Nakon raspakivanja fajlova na svom računaru, iste treba otpremiti na hosting nalog. Ovo možete učiniti brzo i jednostavno posredstvom FTP klijenta (kao što je npr. FileZilla).

Pošto se fajlovi otpreme u hosting nalog, potrebno je da kreirate bazu podataka i dodelite joj korisnika sa svim privilegijama nad njom. Ovo možete učiniti prateći postupak opisan u članku: Kako da kreiram i koristim MySQL bazu podataka na svom hosting nalogu?

Ukucajte ime svog domena u veb-pregledač (browser). Ukoliko ste instalacione fajlove smestili u poddirektorijum, njegovo ime treba dopisati u sklopu veb-adrese, na primer: home-panelrecover.eu/presta. Kada se ukuca ispravna adresa domena, tj. putanja, učitaće se početna stranica instalacije PrestaShop sistema:

početna stranica instalacije PrestaShop sistema

Jezik koji možete izabrati odnosi se samo na proces instalacije. Kliknite Next.

uslovi korišćenja PrestShop-a

Nakon što ste pročitali uslove korišćenja i označili "I agree to the above terms and conditions" opciju, kliknite na dugme Next.

Sledeći korak je da unesete informacije vezano za sajt (onlajn prodavnicu) i administratorski nalog:

informacije vezano za sajt (onlajn prodavnicu) i administratorski nalog

U delu "Information about your Store", unesite ime za svoju onlajn prodavnicu, oblast poslovanja, i državu. Za "Your Account", unesite ime administratora, njegovu imejl adresu i lozinku.

Sledeći korak je da unesete podatke za pristup bazi podataka:

podaci za pristup bazi podataka

Unesite detalje za pristup bazi podataka:
Database server address: unesite localhost (127.0.0.1)
Database name: ime baze podataka, koju ste prethodno kreirali u cPanel-u
Database login: korisnik, koji je prethodno kreiran i dodeljen bazi podataka
Database password: korisnička lozinka, za pristup bazi podataka
Tables prefix: prefiks tabela u bazi podataka. Ovo polje možete ostaviti praznim, ili upisati neki tekst po želji.

Nakon što ste završili sa unosom potrebnih podataka i kliknuli na dugme Next, instalacija PrestaShop sistema je završena:

Poslednji korak u procesu instalacije PrestaShop-a

Sada možete pristupiti svom sajtu - Discover your store i administrativnom panelu - Manage your store baziranom na PrestaShop platformi (sistemu).

Iz bezbednosnih razloga potrebno je da uklonite "install" direktorijum iz foldera gde ste inicijalno otpremili instalacioni paket za PrestaShop sistem.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci