1. Početna
  2. Hosting
  3. Kontrolna tabla cPanel
  4. Uvoz i ažuriranje sistema u Softaculos-u

Uvoz i ažuriranje sistema u Softaculos-u

Platforma Softaculous vam omogućava da budete automatski obavešteni kada postoji nova verzija sistema koje koristite za razvoj vaših veb-sajtova i aplikacija. Takođe pruža mogućnost brzog i jednostavnog ažuriranja na novije verzije.

Moguće je da prilikom ažuriranja podesiti automatsko generisanje rezervnih kopija za odgovarajuće sisteme i vratiti sistem na prethodno korišćenu verziju iz već generisane arhive.

Radi lakšeg upravljanja i ažuriranja sistema, sisteme koje ste već ručno instalirali možete dodati u Softaculous, a zatim možete iskoristiti prednosti funkcionalnosti platforme i upravljati njima automatski.

Uvoz

Možete da uvezete trenutne instalirane sisteme u vaš hosting nalog pomoću cPanela na Všem hosting nalogu. Uvoz se odvija brzo i jednostavno u nekoliko koraka:

  • izaberite ikonicu Softaculos u cPanelu
  • u levom meniju izaberite kategoriju kojoj pripada sistem koji koristite (blogovi, portali, forumi i dr.);
  • u levom meniju izaberite tip sistema koji želite da uvezete (WordPress, Joomla ili dr.);
  • desno izaberite opciju Import;
  • iz padajućeg menija “Choose Domain” izaberite domen za koji je sistem instaliran
  • upišite direktorijum u kojem je sistem instaliran u polje “In Directory”. Ako se sitem ne nalazi u zasebnom poddirektorijumu, ostavite polje prazno.
Uvoz već instaliranih sistema u Softaculos

Kada popunite relevantne informacije, izaberite dugme Import i sačekajte dok se uvoz ne završi. Operacija može potrajati nekoliko minuta. Nakon uspešnog završetka, dobićete poruku: “Congratulations, the software has been successfully imported”.

Da biste pristupili dodatom sistemu i proverili da li je trenutna verzija sistema aktuelna, izaberite „Back to Overview“.

Ažuriranje

Pogledajte trenutno instalirane sisteme

U odeljku „Current Installations“ videćete sve dostupne instalacije koje su do sada dodate odgovarajućem tipu sistema, kao i detaljne informacije o njima: adresi instalacije, datumu dodavanja sistema i trenutnoj verziji.

Ako je dostupna nova verzija dodatog sistema, opcija ažuriranja će biti prikazana prema odgovarajućoj instalaciji ukoliko je to moguće.

Da biste ažurirali, samo kliknite na opciju „Upgrade to x.x.x“, označite polje „Create Backup“ i kliknite na dugme „Upgrade“.

Nakon uspešnog završetka operacije, dobit ćete poruku „Congratulations, the software has been successfully updated„.

Ažurirajte sistem na noviju verziju

Ako postoji problem sa trenutnom verzijom sistema, možete bez problema da povratite prethodno stanje sistema iz generisane arhive tokom ažuriranja sistema.

Da biste povratili arhivu, potrebno je da u gornjem desnom uglu izaberete ikonicu “Backups and Restore gde ćete pronaći listu trenutno dostupnih arhiva kao i informacije o njihovoj veličini u MB i verziji sistema u vreme kada su generisane.

Iz „Options“ nasuprot odgovarajuće arhive, izaberite ikonicu „Restore i dugme „Restore installation„. Nakon uspešnog završetka operacije, dobit ćete poruku „Your Backup has been restored successfully“.

Da biste pristupili dodatom sistemu i izvršili dodatna podešavanja za ažuriranja i rezervne kopije, izaberite „Back to Overview“.

Automatizovana ažuriranja i arhive

Ažuriranje sistema se takođe može obaviti automatski bez potrebe za bilo kakvom intervencijom sa Vaše strane.

Zbog toga je potrebno izvršiti podešavanja za automatsko ažuriranje u Softaculos-u.

Obnovljen: 26. фебруара 2021.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci