1. Početna
  2. WordPress
  3. WordPress – ručna instalacija

WordPress – ručna instalacija

Za ručnu instalaciju WordPress-a, najpre je potrebno preuzeti instalacione fajlove tog sistema (WordPress je tzv. CMS (Content Management System), odnosno sistem za upravljanje sadržajem). Ovo možete učiniti sa srpskog sajta odakle se može preuzeti lokalizovana verzija na srpskom jeziku. Sajt se nalazi na sledećoj adresi:

https://sr.wordpress.org/

Ili to možete učiniti sa zvaničnog WP sajta na adresi:

https://wordpress.org/download/

Preuzmite lokalno na svom kompjuteru i otpakujte fajlove iz preuzetog WordPress paketa. Nakon što ste ih otpakovali, potrebno je da ih otpremite na svoj hosting nalog. Ovo možete učiniti brzo i jednostavno korišćenjem FTP klijenta. Pošto ste sa tim završili, treba da kreirate bazu podataka i dodate joj korisnika sa svim privilegijama nad njom. Ovo možete učiniti prateći korake opisane u članku: Kako da kreiram i koristim MySQL bazu podataka na svom hosting nalogu?

Neophodno je sačuvati i/ili zapamtiti lozinku dodeljenu korisniku za pristup bazi podataka, jer će Vam biti potrebna prilikom instalacije.

Pošto ste instalacione fajlove otpremili na svoj hosting nalog, kreirali bazu podataka te joj dodelili korisnika sa pristupnom lozinkom, možete početi sa samim procesom instalacije.

Početak instalacije iz veb-pregledača

Ovaj korak je jednostavan, neophodno je samo ukucati ime svog sajta (tj. domena na kojem se nalazi) u veb-pregledač. Da započnete sa instalacijom, pritisnite „кренимо!“ dugme.

Unos neophodnih detalja za bazu podatakaSledeći korak je da unesete detalje za prethodno kreiranu bazu podataka.

(1) Ime baze podataka (zajedno sa imenom cPanel-a, npr: cPime_imeBaze);

(2) Korisničko ime baze podataka (zajedno sa imenom cPanel-a, npr: cPime_korIme);

(3) Lozinka za korisnički pristup bazi podataka;

(4) Za ime servera (hosta), unesite localhost.

(5) Prefiks tabela u bazi podataka. Možete upisati drugačiji prefiks ukoliko želite da više WordPress sajtova koristi istu bazu podataka.

Potvrda da je baza podataka uspešno povezanaNastavite pritiskom na „Пошаљи„.

Dobićete potvrdnu poruku da je baza podataka uspešno povezana.

Nastavite pritiskom na „Покрени инсталирање„.

Unesite osnovne informacije za administraciju sajta

(1) Naslov sajta – ovo će biti ime Vašeg bloga (sajta). Kasnije ga možete i promeniti iz administratorskog (admin) panela;

(2) Korisničko ime – korisničko ime sistem administratora;

(3) Lozinka – administratorska lozinka. Pogledajte par saveta za izbor jake lozinke;

(4) Vaša imejl adresa – imejl adresa gde će biti poslate informacije od značaja za instalaciju, uključujući i administratorsku lozinku. Ova adresa će biti administrativni imejl sistema;

(5) Vidljivost pretraživačima Veba (engl. search engines) – ne „čekirajte“ ovo podešavanje. Ukoliko to ipak učinite, mehanizmi za pretragu (search engines, spiders, crawlers…) će skenirati sadržaj Vaše stranice i indeksirati je.

Završite sa WordPress instalacijom pritiskom na dugme „Инсталирајте Вордпрес„.

Instalacija je uspešno okončanaVidećete poruku da je sistem uspešno instaliran.

Kliknite na dugme „Пријава“ i bićete preusmereni na stranicu za prijavljivanje u administratorski panel.

Unesite korisničko ime i administratorsku lozinku, pa kliknite na dugme „Пријава„, kako biste pristupili administratorskom delu Vašeg novog sajta.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci