1. Home
  2. Hosting
  3. Napredni sistemski parametri
  4. Inodes (broj fajlova i direktorijuma)

Inodes (broj fajlova i direktorijuma)

Šta je “inode”?

Inode je referenca na svaki fajl, direktorijum ili symlink na Vašem hosting nalogu.

Koliko inode-a je maksimalno dozvoljeno za različite hosting planove?

Broj inode-a koje podržavaju naši hosting paketi je kao što sledi:

za SuperStart – do 90 000 fajlova i direktorijuma;

za SuperPro – do 180 000 fajlova i direktorijuma;

za SuperHosting – do 270 000 fajlova i direktorijuma;

Više detalja o broju inode-a možete videti u komparativnoj tabeli za različite hosting planove iz ponude SuperHosting.RS-a, u odeljku “Napredni sistemski parametri“.

Gde mogu videti broj inode-a na svom hostingu?

Ova informacija je dostupna u Vašem korisničkom profilu na SuperHosting.RS-u. Prijavite se na svoj Korisnički profil, a onda iz menija sa leve strane izaberite “Hosting nalozi“. Izaberite “Detalji” desno od imena svog hosting naloga. Pri dnu stranice koja će se prikazati, videćete sekciju naslovljenu sa “Napredni sistemski parametri“, gde je ponovo potrebno kliknitu na još jedno dugme istog naziva – “Detalji“.

Gde mogu videti broj "inodes" za moj nalog?

Na stranici koja će se potom prikazati, potražite sekciju naslovljenu sa “Broj datoteka i direktorijuma (Inodes)“. Tu možete pregledati inode stanje na svom hostingu. Ova informacija ažurira se jednom dnevno (ujutru).

Number of Files and Directories (Inodes)

Možete izabrati različit vremenski okvir za prikaz statistike. Ispod grafikona, možete videti i broj fajlova/direktorijuma na svom hosting nalogu i kako se njihov broj menjao tokom vremena.

Da li je informacija o broju inode-a dostupna u cPanel-u?

Postoji i ova mogućnost. Možete videti broj fajlova i direktorijuma, kao i način na koji su isti distribuirani, kroz cPanel -> Inodes by SuperHosting.

Inodes by SuperHosting

Klikom na link Prikaži broj “inodes” prikazaće Vam se stranica sa strukturom osnovnog direktorijuma Vašeg hosting naloga. Klikom na neki od foldera iz ove strukture, na dnu iste stranice biće Vam prikazana nova tabela. Tabela sadrži imena dostupnih direktorijuma u okviru odabranog, kao i broj inode-a u okviru svakog od njih. Dalje se možete kretati “po dubini”, tako što ćete odabrati neki od ovih direktorijuma i tako sve dok ne dođete do nivoa (odnosno, direktorijuma) koji ne sadrži niti jedan direktorijum, a broj prikazanih inode-a u njemu je zapravo jednak broju fajlova sadržanih u njemu uvećan za jedan (+ 1), jer je ovaj +1 zapravo referenca, odnosno inode, na sam taj folder. Primetićete da ne postoji lista (spisak) fajlova sadržanih u direktorijumu već samo njihova brojnost iskazana brojem inode-a. Sve ove informacije generišu se odmah pošto kliknete na željeni direktorijum. Zbog toga valja imati na umu da što više inode-a neki direktorijum sadrži – biće potrebno više vremena za prikaz podataka.

Šta raditi ako broj fajlova i direktorijuma prevazilazi ograničenja hosting paketa?

Najčešće se ovo dešava kada se nagomilaju cache fajlovi zbog prevelikog broja sistema instaliranih na nalogu, različitih log ili temporary fajlova. Prođite kroz sadržaj na svom hosting nalogu i uklonite sve nepotrebne fajlove i sisteme koje ne koristite.

Ukoliko se broj fajlova ne može smanjiti, a da se pritom ne ugrozi normalno funkcionisanje postojećih sajtova/aplikacija na hostingu, preporučujemo prelazak na viši plan.

Updated on 1. November 2022.

Was this article helpful?

Related Articles