1. Home
  2. Često postavljana pitanja
  3. Posle koliko vremena će moj sajt biti vidljiv na internetu?

Posle koliko vremena će moj sajt biti vidljiv na internetu?

To zavisi od mnogo faktora kao što je taj da li je domen registrovan ili nije, da ima promene u DNS podešavanjim i slično.

Promenjene su DNS postavke domena

Promena DNS postavki znači da su ili DNS serveri ili DNS zapisi domena promenjeni. U tom slučaju potrebno je neko vreme da se DNS informacije osveže. Za osvežavanje informacija potrebno je da prođe od od 2 do 48 sati- period propagacije.

Ukoliko želite da pogledate svoj sajt ranije, možete to učiniti koristeći host fajl operativnog sistema svog računara.

Ako nakon ovog perioda primetite da se sajt ne učitava sa servera na koji je usmeren, pokušajte da izbrišete lokalni keš svog pretraživača.

Izmena DNS podešavanja Vašeg domena

Kako da obrišem lokalni DNS keš?

Posle porudžbine domena i hosting usluga

Domen se registruje i aktivira u roku od 15 minuta nakon evidentiranja uplate. U zavisnosti od toga koji način plaćanja se koristi, vreme potrebno za potvrdu plaćanja je različito.

Kada se naručuje zajedno domen i hosting, sajt postaje dostupan odmah nakon registracije domena

Domen se registruje u roku od 15 minuta od prijema potvrde o plaćanju. Prilikom registracije domena, postavljaju se tačni serveri koji odgovaraju hosting nalogu. U ovom slučaju nije potrebno dodatno čekanje.

Koliko vremena je potrebno da se aktivira porudžbina?

Posle učitavanja fajlova na hosting nalog

Veb sajt mora biti vidljiv odmah nakon učitavanja fajlova na hosting nalog ili nakon instalacije CMS sistema. Važno je napomenuti da domen treba da bude usmeren sa ispravnim DNS podešavanjima na hosting server gde se nalazi sajt. Takodje, fajlovi moraju biti locirani u public_html ili drugom direktorijumu kojem je dozvoljen veb pristup.

Brisanje keširanih informacija iz Internet Explorer, Mozilla Firefox i Google Chrome pretraživača

Gde treba da otpremim fajlove svog veb-sajta?

Dodatne informacije

Domen je naručen, ali plaćanje još nije izvršeno.

Da biste registrovali domen, potrebno je prvo da se evidentira plaćanje. Do 15 minuta nakon potvrde, domen je registrovan i aktiviran.

Poručen je samo domen, bez hosting naloga

Kada se nakon prijema potvrde o plaćanju naruči samo domen, domen se registrira i aktivira u roku od 15 minuta. Pošto nije izabrana usluga hostinga, domen će biti registrovan sa svojim podrazumevanim serverima ili sa onima koji su uneti u unapred definisani DNS.

Ako promenite DNS postavke nakon registracije domena, moraćete da sačekate puni period DNS osvežavanja ( propagacije) – od 2 do 48 sati.

Ako se, uprkos ispravnim DNS podešavanjima, sajt ne učita, proverite vezu sa serverom.

Updated on 31. January 2020.

Was this article helpful?

Related Articles