1. Home
  2. Hosting
  3. Bezbednost
  4. Prikazivanje sadržaja direktorijuma

Prikazivanje sadržaja direktorijuma

Meni Prilikom učitavanja datog domena (URL adrese), učitava se index fajl, međutim postoji mogućnost prikazivanja sadržaja određenog direktorijuma ili neke poruke ukoliko taj fajl nedostaje.

Pristupite cPanel-u i izaberite meni “Indeksi“.

Izbor direktorijuma za podešavanje sadržaja koji će biti prikazivan u odsustvu index fajlaU ovom meniju ćete pronaći direktorijume Vašeg hosting naloga. Izaberite direktorijum čija podešavanja je potrebno promeniti.

Ukoliko kliknete na ikonicu “folder” pristupićete izabranom diriktorijumu.

Podešavanja za indeksiranjeNačin prikazivanja sadržaja direktorijuma u kom nedostaje index fajl možete promeniti klikom na dugme “Izmeni“. Dostupne opcije su: Nasleđivanje (pokazuje se spisak dostupnih fajlova i direktorijuma), bez indeksiranja, prikazivanje samo naziva datoteka i prikazivanje naziva datoteka i njenih opisa.

Ukoliko ne želite da fajlovi i direktorijumi budu vidljivi na internetu, izaberite opciju “Bez indeksiranja“. U ovom slučaju, prilikom pristupa određenom direktorijumu putem pretraživača, biće prikazana poruka “Forbidden“.

Drugi način za podešavanje indeksiranja je preko .htaccess fajla. U željenom direktorijumu postavite .htaccess fajl i u njemu dodajte sledeće redove:

Bez indeksiranja

Options -Indexes

Prikazivanje samo naziva datoteka

Options +Indexes
IndexOptions -FancyIndexing

Prikazivanje naziva datoteka i njenih opisa

Options +Indexes
IndexOptions +FancyIndexing

Napomena: Imajte u vidu da direktorijum koji želite da indeksirate ne treba da sadrži index.html ili index.php fajl. U tom slučaju se neće prikazati sadržaj direktorijuma već će se automatski učitati index fajl.

Updated on 2. September 2022.

Was this article helpful?

Related Articles