1. Početna
  2. Domeni
  3. Transfer domena
  4. Transfer domena (.com, .net, .org, .biz, ili .info)

Transfer domena (.com, .net, .org, .biz, ili .info)

Šta zapravo znači tranfer domena?

Transfer domena je proces migracije određenog domena od jednog ovlašćenog registra do drugog. Tokom samog transfera domena, nema promene u njegovim podrazumevanim podešavanjima, osim ako nije naznačeno prilikom inicijacije transfera (tj. domen se može preneti do drugog ovlašćenog registra, ali će se veb-stranica i dalje učitavati sa istog hosting naloga).

Transfer domena predstavlja administrativni transfer iz jednog registra domena u drugi, koji nije povezan sa učitavanjem veb-sadžaja. Tokom transfera domena postoji samo transfer kontrole imena domena, ali ne i sadržaja veb-sajta. Ako nije bilo promena u DNS podešavanjima domena, proces transfera domena se odigrava u pozadini, neprimećeno - nema prekida u radu veb-sajta.

Posle uspešnog transfera domena (osim u slučajevima opisanim u daljem tekstu (u tački 5.I.)), domen se obnavlja za 12 meseci, zadržavajući period koji je preostao do transfera. Sam transfer je besplatan, a plaća se naknada za obnavljanje domena.
Za mnoge korisnike, termin "transfer domena" znači i promenu hostinga za veb-sajt, ali to često nije slučaj.

Za svaki domen, postoje takozvana "imena servera" (DNS) koji ukazuju na to gde je veb sajt hostovan. Ako određeni sajt mora biti prebačen sa jednog hosting naloga na drugi, ili na drugog provajdera, to ne znači da i domen nužno mora biti prenet. Dovoljno je da domen prođe kroz promenu naziva servera, a veb-sajt će početi da se učitava sa nove lokacije na koju usmeravaju nova imena servera.

Napomena: Izmene DNS servera treba da budu izvršene pre ili posle transfera domena. Ako je proces transfera u toku, nećete moći da izvršite ove promene.

Ovo nikako ne utiče na pravilno funkcionisanje veb-sajta bilo da se određeni domen prenosi na provajdera koji će hostovati veb-sajt, ili se registruje na drugu lokaciju. Jedina stvar koja je bitna za učitavanje veb-sajta je koja su imena servera uneta za domen.

Ovaj članak se ne odnosi na transfer .rs domena, pošto se ovi domeni prenose pod drugačijim uslovima.

Uslovi transfera domena

1. Autorizacioni kod ( EPP ključ)

Jedan od osnovnih uslova za transfer domena sa jednog registra na drugog je davanje autorizacionog koda (EPP ključ).

2. Zabrana transfera

Drugi osnovni uslov je da zabrana transfera domena bude deaktivirana (tj. domen mora biti otključan).

Kod mnogih registara, korisnik ne može videti autorizacijski kod/ EPP ključ u kontrolnom panelu za upravljanje domenom iz sigurnosnih razloga. Pored toga, korisnik ne može da onemogući zabranu transfera. U ovom slučaju, korisnik koji želi da prenese domen mora kontaktirati ovlašćeni registar domena (najčešće putem imejla) i zahtevati da se domen otključa za transfer, zajedno sa neophodnim autorizacionim kodom. Nećete moći da pošaljete zahtev za transfer domena bez prethodnog ispunjavanja tih zahteva.

3. Verifikacioni imejl nakon uspešnog transfera

Nakon uspešnog transfera, na imejl adresu navedenu na početku transfera, dobićete imejl za potvrdu. U roku od 15 dana, morate izvršiti verifikaciju klikom na link koji ce biti poslat.

Važno: Ukoliko se verifikacija ne izvrši u roku od 15 dana, domen će biti suspendovan.

4. Period transfera domena

Transfer domena obično traje oko 7 radnih dana.

5. Drugi uslovi

I. Ako je period između poslednjeg obnavljanja domena i transfera duži od 45 dana, dodaće Vam se još 12 meseci na period registracije. U slučajevima kada je određeni domen istekao, potom obnovljen, a zatim je podnesen zahtev transfer domena i nije prošlo 45 dana nakon obnavljanja, nećete dobiti dodatnih 12 meseci. Naknada za transfer je nepovratna.

II. Ako je domen registrovan 60 dana pre datuma transfera, onda transfer neće biti moguć.

III. Ako je domen u Redemption periodu, mora se prvo obnoviti kod trenutnog ovlašćenog registra, a 60 dana nakon obnavljanja može se pokrenuti transfer.

Važno: Transfer suspendovanog domena (.com, .net, .org, .biz, .info i drugih najpoznatijih i najkorišćenijih domena) je moguć, sve dok domen ne ode u Redemption (drugi grejs period za obnovu) ). Tokom transfera domena koji je istekao, domen ne radi.

Važno: U slučaju da želite da prenesete suspendovani domen na SuperHosting.RS, pre nego što izvršite nalog za transfer, pošaljite zahtev za proveru domena na [email protected]

6. Panel za upravljanje domenom

Nakon transfera domena, njegov vlasnik prima imejl sa novim datumom do kog će registracija domena biti aktivna. Preko svog korisničkog profila može da menja različite postavke domena, kao što su imena servera, informacije o kontaktu, zapisi hostova itd.

Obnovljen: 10. марта 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci