1. Početna
  2. Domeni
  3. Upravljanje domenima
  4. Verifikacija kontakt podataka (Whois) za Vaš domen

Verifikacija kontakt podataka (Whois) za Vaš domen

Počevši od 1. januara 2014. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) organizacija zahteva od nas (provajdera) da Vas zamolimo da pregledate i potvrdite svoje kontakt podatke (Whois) ili ih promenite ukoliko ima potrebe za tim. Svi generički domeni najvišeg nivoa (gTLD) se moraju verifikovati. Ovo uključuje
.com, .net, .info, .org, .biz, .name, .xxx, i druge domene, a ne odnosi se na .eu i .rs domene.

Verifikacija je neophodna u sledećim slučajevima:

  • prilikom registracije novog domena
  • prilikom promene kontakt podataka (Whois)
  • prilikom transfera domena

Sledeći podaci moraju biti verifikovani:

  • ime
  • prezime
  • imejl adresa

Nakon registracije novog domena ili promene kontakt podataka za postojeći (registrovani) domen, primićete verifikacioni imejl. Imejl poruka će Vam biti poslata na naznačenu imejl adresu registranta (lica koje je registrovalo domen, odnosno Vašu imejl adresu ako ste Vi registrovali domen). Ukoliko je došlo do promene imejl adrese registranta, poruka se dostavlja samo na novu adresu i zahteva potvrdu klikom na link.

Nije potebno preduzimati nikakvu radnju sa prethodne (stare) imejl adrese.

Verifikacija je neophodna ukoliko je došlo do promene imena, prezimena, ili imejl adrese registranta.

Ako se isti podaci odnose na više domena, potrebno je verifikovati ih samo jednom.

Važno: Verifikacija kontakt podataka se mora obaviti najkasnije za 15 dana. Ukoliko to ne bude bio slučaj, domen će biti suspendovan.

Domen će biti suspendovan od strane registrara (kompanije ovlašćene za registraciju domena) tako što će izmeniti DNS podatke.

Ako ste probili rok za verifikaciju i domen Vam je suspendovan, morati otvoriti verifikacioni imejl i kliknuti na link. Vaš domen će ponovo biti aktivan.

Ove izmene deo su Sporazuma akreditovanih registrara (Registrar Accreditation Agreement). Više informacija o tome možete pronaći na ICANN veb-sajtu.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci