1. Home
  2. SSL sertifikati
  3. cPanel AutoSSL – SSL Sertifikat za svaki domen

cPanel AutoSSL – SSL Sertifikat za svaki domen

Svi korisnici SuperHosting.RS hosting planova mogu aktivirati cPanel AutoSSL. Ovo je sistemska opcija u cPanel-u koja vam omogućava da automatski instalirate SSL certifikate.

cPanel AutoSSL SSL sertifikatiSSL sertifikati instalirani preko AutoSSL opcije posebno su razvijeni od strane cPanel-a u saradnji sa kompanijom Sectigo.

Sertifikati cPanel / Sectigo su potpuno besplatni, izdaju se na period od 3 meseca i automatski se obnavljaju.

AutoSSL automatski instalira SSL certifikat postavljanjem nekoliko datoteka u sistemske direktorijume hosting naloga. Da biste aktivirali sertifikat i bezbednu HTTPS vezu, administrator treba da izvrši dodatna podešavanja na sajtu.

Ako iz nekog razloga ne želite koristiti cPanel / Sectigo besplatni SSL certifikat, možete ga onemogućiti u meniju cPanel -a: „SSL/TLS“ -> „Upravljanje SSL Sertifikatima“.

Nekoliko pitanja u vezi sa cPanel SSL AutoSSL sertifikatima:

Da li će AutoSSL obrisati postojeći SSL sertifikat?

AutoSSL neće zameniti već instalirani aktivni/validni SSL sertifikat. Ako imate već instalirani SSL sertificate na Vašem domenu, on neće biti ni obrisan, niti izmenjen. AutoSSl se instalira samo ukoliko domen nema instaliran nikakav drugi sertifikat.

Zašto bih koristio SSL? Ne umem da prebacim svoj sajt na HTTPS.

AutoSSL automatski instalira SSL certifikat za određeni domen tako što smesti nekoliko fajlova u sistemski direktorijum hosting naloga. Međutim, sertifikat na ovaj način nije aktiviran za veb sajt. Samo administrator može da aktivira HTTPS za svoj sajt. Ako ne aktivirate HTTPS, SSL sertifikat neće biti korišćen.

Kako da aktiviram cPanel AutoSSL?

AutoSSL se automatski aktivira i deo je sistema cPanela.

Koliko vremena je potrebno za instalaciju AutoSSl-a?

Obično je potrebno maksimalno 5 minuta od aktiviranja hosting naloga. SSL sertifikat će se instalirati za svaki domen koji je dodat u cPanel-u i usmeren na naš server.

Da li je instaliran i za poddomene?

Da. Pored domena (na primer mojsupersajt.com) AutoSSL će biti instaliran i za www.mojsupersajt.com i mail.mojsupersajt.com.

Ako promenim URL iz http:// u https:// u podešavanjima WordPress-a da li će se nešto pokvariti na sajtu?

Pre nego što promenite podešavanja veb sajta, proverite da li se ispravno učitava preko https: //. Učitajte veb-sajt tako što ćete ukucati https: // ispred URL-a i pregledati sve veb stranice. U slučaju prikaza poruke o grešci prilikom učitavanja veb stranice, pošaljite upit našoj tehničkoj podršci.

Moj sajt može da se učitava preko https:// protokola, ali kako da podesim da se uvek učitava tako?

Podešavanje preusmeravanja se može izvršiti pomoću nekoliko .htaccess pravila. Više korisnih informacija možete pročitati u ovom članku: Preusmeravanje pomoću.htaccess fajla-Vaš veb-sajt počinje da se učitava preko sigurne HTTPS veze.

Kako da podesim 301 preusmeravanje za WordPress kada je HTTPS već aktiviran?

Podešavanje 301 preusmeravanja za sve HTTP URL-ove u HTTPS može da se izvrši korišćenjem nekoliko .htaccess pravila. Na primer, možete dodati nekoliko linija ispod RewriteEngine On linije:

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R=301,L]

Ovako ćete preusmeriti Vaš sajt i sve njegove stranice da se uvek učitavaju preko HTTPS veze.

Da li mogu da aktiviram HTTPS koristeći WordPress Manager?

Da. U ovu svrhu potrebno je da koristite Move opciju dostupnu u WordPress Manager-u da biste promenili URL protokol iz http:// u https://. Posle završetka procedure, upotrebite opciju Provera HTTP Resursa (HTTPS učitavanje veb-sajta). Na ovaj način ćete podesiti HTTP resurse na svom veb sajtu tako da počnu da se učitavaju preko HTTPS protokola.

Kada je bolje odabrati plaćeni sertifikat?

Ostali SSL sertifikati koji se plaćaju, pokrivaju širi spektar pretraživača i uređaja. Brendovi renomiranih izdavača, kao što je GeoTrust, su popularni među korisnicima širom sveta. Oni već imaju izgrađenu reputaciju i samim tim im korisnici više veruju. Ako imate poslovni veb-sajt gde je potrebno popunjavanje obrazaca koji zahtevaju lične ili druge osetljive podatke posetioca, onda su SSL sertifikati pravi izbor za Vas. Imamo više sertifikata SSL offers od kojih možete odabrati baš onaj koji je najpogodniji za Vas.

Updated on 8. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles