1. Home
  2. SSL sertifikati
  3. SSL sertifikati sa proširenom validacijom (Extended Validation SSL)

SSL sertifikati sa proširenom validacijom (Extended Validation SSL)

Postoje tri osnovne vrste SSL sertifikata, u zavisnosti od nivoa validacije.

• validacija domena;

• validacija organizacije;

• proširena validacija (Extended Validation)

Više o tome možete pročitati na stranici: SSL sertifikati – bezbednost prilikom online komunikacije .

Zašto da odaberem sertifikat sa proširenom validacijom (EV)?

SSL sertifikati sa proširenom validacijom (Extended Validation SSL) su jednostavan i pouzdan način da stvorite poverenje kod posetilaca Vašeg sajta. Samo sa SSL sertifikatima proširene validacije veb pregledači prikazuju zelenu adresnu traku sa imenom organizacije za koju je izdat sertifikat. Na taj način posetilac sajta može da se uveri da je posetio pravi sajt i da su na tom sajtu njegovi podaci i lične informacije maksimalno zaštićene.

SSL Extended Validation

Zelena traka takođe obaveštava posetioce da je veza šifrovana i da je organizacija sertifikovana u skladu sa najstrožim industrijskim standardima, kao i da je dotični sajt tj. kompanija legitimna i verifikovana.

Najčešće korišćeni veb pregledači, kao što su Internet Exlorer i Mozilla Firefox, imaju integrisanu anti-phishing zaštitu, tako da je na prepoznatoj phishing stranici adresna traka obojena crveno i zeleno, što garantuje sigurnost. U ovom slučaju se koristi analogija sa semaforima na putevima, gde su glavne boje zelena i crvena.

Procedura verifikacije

Kada su podaci o izdavanju sertifikata pošalju izdavaču, tj. kada je sertifikat konfigurisan, izdavač (Symantec, GeoTrust i Sectigo) šalje e-mail koji opisuje postupak verifikacije. Prilikom izdavanja Proširene validacije (Extended Validation), postoje još neke provere pored onih koji se vrše za validaciju domena pa se verifikuje i kompanija (pravno lice) za koju se izdaje potvrda. Ovaj proces podrazumeva proveru da li je kompanija (organizacija) registrovana u toj zemlji i na toj adresi, kakav je njen status, ko upravlja njome i sl. i za koju svrhu je potreban zvanični dokument.

Najčešće je potrebno poslati faksom službeni dokument, a ako za to ne postoji mogućnost, onda poštom.

Trenutni status kompanije se može poslati i u orginalu, na srpskom, ali slanje dokumenta koji već preveden na engleski, prilično smanjuje dužinu procedure za izdavanje sertifikata. Takođe možete priložiti printscreen trenutnog statusa kompanije sa sajta Agencije za privredne registre (www.apr.gov.rs) ili da izdavaocu sertifikata pošaljete direktan link do statusa Vaše kompanije u APR-u kako bi se izvršila provera.

Ceo postupak za izdavanje sertifikata traje oko 30 dana.

Za svaku kompaniju (organizaciju), provere se mogu vršiti na različitim nivoima, u zavisnosti od procene izdavaoca sertifikata. 

Još informacija o SSL sertifikatima:

SSL sertifikati – bezbednost prilikom online komunikacije | Help

SuperHosting SSL sertifikati

Updated on 15. April 2023.

Was this article helpful?

Related Articles