1. Home
  2. Web aplikacije
  3. Drupal
  4. Drupal – ručna instalacija

Drupal – ručna instalacija

Da bi instalirali Drupal (verzija 8.x), najpre morate preuzeti instalicione fajlove. Ovo možete uraditi sa zvaničnog sajta na adresi: https://drupal.org/download.

Preuzmite na svojoj (lokalnoj) mašini i raspakujte fajlove iz preuzete Drupal arhive. Pošto ste raspakovali fajlove na svom računaru, treba ih otpremiti na hosting nalog. Ovo možete brzo i jednostavno uraditi koristeći FTP klijent. Pošto ste to učinili, potrebno je da kreirate bazu podataka i povežete je sa korisnikom koji će imati sve privilegije za tu istu bazu.

Neophodno je da sačuvate i/ili upamtite korisničku lozinku za pristup kreiranoj bazi podataka, jer će Vam biti potrebna tokom instalacije.

Ukoliko ste dobro ispratili gore navedene korake, trebalo bi da u ovom trenutku imate instalacione fajlove za Drupal na hosting nalogu i kreiranu MySQL bazu podataka sa pripadajućim korisnikom.

Sada možete pristupiti samoj instalaciji. Potrebno je da ukucate ime svojeg domena u veb-pregledaču (browser). Ukoliko ste instalacione fajlove stavili u poddirektorijum, upišite i njegovo ime, na primer: moj-domen/drupal. Nakon što ste upisali ime svojeg domena u adresnoj traci pregledača, učitaće se početna stranica instalacije Drupal-a:

Početna stranica instalacije Drupal-a
Početna stranica instalacije Drupal-a

Ukoliko želite da instalirate Drupal na srpskom, iz padajućeg menija “Choose language” izaberite opciju “српски”:

Izbor jezika instalacije
Izbor jezika instalacije

Na sledećem ekranu koji se pojavljuje birate tip instalacije. Ukoliko nemate nekih posebnih zahteva od svog budućeg veb-sajta (online prodavnice) zasnovanog na Drupal platformi, ostavite podrazumevanu opciju (Standard).

Izbor instalacionog profila
Izbor instalacionog profila

Na sledećem koraku “Verify requirements” (srp. “Potvrdite zahteve“), automatski se vrši provera da li ispunjavate minimalne tehničke zahteve za instalaciju Drupal-a, a zatim se prelazi na “Set up database” (srp. “Podesite bazu podataka“) korak:

Unos podataka za bazu podataka
Unos podataka za bazu podataka

Izaberite tip baze podataka (1) tako što ćete ostaviti automatski izabranu opciju, unesite ime baze podataka (2), ime korisnika (3), i njegovu lozinku za pristup bazi (4). Host baze podataka mora biti: localhost (5). Preostala polja nisu obavezna, pa ih možete ostaviti praznim.

Nakon što kliknete na “Save and Continue” (srp. “Sačuvaj i nastavi“) dugme, sistem će instalirati svoje glavne komponente i, kada to bude završeno, preći na korak “Configure Site” (srp. “Konfigurisanje sajta“):

Ime domena (sajta) i imejl adresa na tom domenu
Ime domena (sajta) i imejl adresa na tom domenu

Unesite ime domena i imejl adresu koja će se koristiti za slanje imejlova sa Vašeg sajta.

Unos podataka za administratorski pristup stranici
Unos podataka za administratorski pristup stranici

Unesite podatke za administratorski pristup svom sajtu – korisničko ime, imejl adresu i lozinku.

Regionalna podešavanja - izbor lokacije i časovne zone
Regionalna podešavanja – izbor lokacije i časovne zone
Postavke za proveru dostupnosti ažuriranja
Postavke za proveru dostupnosti ažuriranja

Nakon odabira opcija za obaveštavanje o dostupnim ažuriranjima i prispelim imejlovima, nastavite pritiskom na dugme “Sačuvaj i nastavi“.

Ovo je ujedno i poslednji korak procesa instaliranja Drupal-a. Bićete automatski preusmereni na administratorsku stranicu (engl. admin panel) Vašeg sajta:

Administratorski pristup Drupal stranici
Administratorski pristup Drupal stranici
Updated on 10. February 2021.

Was this article helpful?

Related Articles