1. Home
  2. Kreiranje i razvoj veb-sajta
  3. Kreiranje veb-sajta uz pomoć Site Publisher-a u cPanel-u

Kreiranje veb-sajta uz pomoć Site Publisher-a u cPanel-u

Specijalni alat Site Publisher, koji je dostupan u cPanel-u, omogućava Vam da brzo i lako kreirate jednostavan veb-sajt.

Za kreiranje veb-sajta uz pomoć ovog alata nije potrebno više od pet minuta vremena niti stručno znanje iz oblasti veb dizajna i programiranja.

Da biste kreirali veb-sajt, prijavite se na cPanel i pokrenite Site Publisher.

Odabir domena

Prvo morate da izaberete za koji domen želite da kreirate sajt. Kada imate više domena u cPanel-u (kao što su addon domeni, parkirani domeni ili poddomeni), na prvom koraku je potrebno odabrati jedan od njih.

Ako u direktorijumu ima dostupnih .html fajlova, videćete sledeće obaveštenje “Direktorijum ovog domena sadrzi druge fajlove”.

Pored stavke “Direktorijum veb-sajta” možete pogledati direktorijum iz kojeg će se učitati fajlovi za određeni domen. Klikom na direktorijum videćete koje fajlove sadrži. Ako ste optremilii .html fajlove, preporučujemo da napravite rezervne kopije pre nego što počnete da kreirate novi veb-sajt. Izaberite fajlove i koristite kompresovanje za generisanje rezervne kopije izabranih fajlova i direktorijuma.

Kada nema drugih dostupnih domena u cPanel-u osim glavnog, prvi korak je podrazumevano gotov, a sledeći korak je odabir šablona.

Da biste nastavili, označite domen.

Odabir šablona

Izaberite šablon koji je naprikladniji za izgled Vašeg veb-sajta.

Kada se veb-sajt objavi, moći ćete da uređujete njegov izgled preko index.html fajla.

Možete da izmenite ovaj fajl direktno preko File Manager-a u cPanel-u. Jednom od alata za uređivanje se pristupa se preko opcije Edit jer zahteva poznavanje HTML-a i CSS-a. Alat prilagođen za početnike je HTML Editor koji ne zahteva nikakvo znanje o programiranju.

Prilagođavanje i objavljivanje

Potrebno je da kreirate sadržinu za svoj veb-sajt.

Unesite potrebne podatke i kliknite na Objavi.

Sve informacije se mogu kasnije modifikovati u okviru index.html fajla, koji se nalazi u direktorijumu sajta.

Ako direktorijum sadrži stare fajlove sa istim imenima koje imaju novi fajlovi veb-sajta, sistem će ih automatski zameniti novim nakon objavljivanja.

Šta je sledeće?

  • Uređujte informacije na veb-sajtu tako što ćete izmeniti index.html fajl. Za razliku od savremenih dinamičkih CMS veb-sajtova (npr. WordPress), veb-sajt kreiran pomoću Site Publisher-a ne koristi bazu podataka, već radi sa uobičajenim statičkim .html fajlovima. Ova vrsta statičkog vebsajta je pogodna za Vaš prvi veb sajt ili sajt koji je sličnan vizit kartici. Ako želite da razvijete ili unapredite svoj veb-sajt i dodate interaktivan sadržaj, moraćete da koristite CMS (sistem za upravljanje sadržajem).
  • Kreirajte imejl adresu sa imenom Vašeg domena.
  • Updated on 31. January 2020.

    Was this article helpful?

    Related Articles