1. Home
  2. Hosting
  3. Hosting terminologija
  4. Šta je domen, dodatni (addon) domen, parkirani domen i poddomen?

Šta je domen, dodatni (addon) domen, parkirani domen i poddomen?

Želite da registrujete domen, ali nailazite na još neke pojmove poput dodatni (addon) domen, parkirani domen i poddomen i niste sigurni šta znače? Pročitajte šta znače ovi pojmovi i saznajte šta je potrebno Vašem sajtu.

Šta je domen?

Pojam je izveden od engleske reči „domain“ (posedovanje, vlasništvo). Ovo predstavlja pravo na posedovanje određenog imena na određeni vremenski period. Svako ime odgovara numeričkoj IP adresi određenog računara na Internetu.

Imena domena su jedinstvena. Nakon registracije imena domena i njegovog dodeljivanja određenoj Internet stranici i/ili imejl adresi, korisnik na ovaj način čini ovu Internet stranicu i imejl dostupnom i vidljivom bilo kom drugom računaru koji je deo World Wide Web-a.

SuperHosting.RS nudi više od 350 različitih ekstenzija domena koje možete registrovati vrlo brzo i lako.

Šta je dodatni (addon) domen?

Addon domen opcija Vam omogućava da hostujete više sajtova povezanih sa jednim domenom na jednom hosting nalogu. Prema tome, ako imate više internet sajtova, ne morate da kupite poseban hosting paket za svaki sajt, nego ih sve možete hostovati na istom hosting nalogu. Sve intrenet stranice hostovane kao Addon domeni dele parametre naloga (prostor na disku, saobraćaj, itd.) sa primarnim domenom/veb-sajtom.

Opcija za dodavanje dodatnih sajtova (Addon domena) je dostupna za SuperPro i SuperHosting pakete.

Šta je parkirani domen?

„Parkiranje domena“ je usmeravanje nekoliko imena domena na isti sadržaj (veb-sajt).

Primer:
company-name.com
company-name.rs
company-name.net
company-name.org

Ista internet stranica ce se učitati bez obzira na to koje će od izlistanih imena korisnik navesti u svom pretrazivaču. Imena domena se ne moraju razlikovati samo po svojim ekstenzijama (.com, .rs, .org, itd ), iako je ovo najčesći tip „parkiranja“. Imena mogu biti i potpuno različita ( npr. company-name.com or company-branch.rs). Ono sto je važno je da će oba imena biti usmerena na određenu internet stranicu.

Svi hosting paketi koje nudi SuperHosting.RS Vam nude mogućnost postavljanja parkiranih domena.

Šta je poddomen

Poddomen je deo primarnog imena domena, ali se nalazi na nižem nivou u hijerarhiji imena domena. Svaki naziv domena može biti nasleđen iz neograničenog broja poddomena, koji su derivati domena. Svako ime poddomena se nalazi ispred naziva domena i odvojeno je pomoću tačke (‘.’)

Primer:
Ime domena: your-name.rs
Poddomeni:
office.your-name.rs
marketing.your-name.rs
store.your-name.rs
i sl.

Svi hosting paketi koje nudi SuperHosting.RS pružaju Vam mogućnost da konfigurišete i koristite poddomene.

Želite da registrujete svoj .RS domen? Uradite to potpuno besplatno uz bilo koji hosting paket!

Sada kada znate šta su domen, dodatni (addon) domen, parkirani domen i poddomen, pročitajte i: 5+1 savet za izbor domena

Updated on 13. December 2023.

Was this article helpful?

Related Articles