1. Home
  2. Domeni
  3. Da li da izaberem kraće ili duže ime domena?

Da li da izaberem kraće ili duže ime domena?

Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Maksimalna dozvoljena dužina za jedno ime domena je 63 karaktera, što je, naravno, puno, a teško da će neko imati strpljenja da upisuje 63 slova, brojeva i crtica da bi pristupio veb-sajtu.

Mnogi internet marketing specijalisti smatraju da ime domena treba da bude što kraće jer se tako lakše pamti, piše, izgovara. To se, naravno, ne odnosi na sve slučajeve.

Idealno ime domen bi bila jedna kratka reč (3-6 znakova) koja je ključna za određenu oblast. Naravno, ove vrste domena su odavno kupljene i šanse da nađete slobodno ime teže nuli. Kupovina takvog imena domena od njegovog vlasnika obično košta od desetina hiljada do nekoliko miliona dolara.

Uslovno se smatra da dužina “kvalitetnog” domena ne sme biti veća od 15 znakova. Domeni ispod 10 znakova su naročito poželjni. Domeni od jedne do najviše dve reči takođe se smatraju pogodnim.

Da li ova pravila važe za bilo koje ime domena?

Ova “pravila” ne bi trebalo da vas dovedu u zabludu. Dva najskuplja domena u istoriji interneta se sastoje od 4 reči. Dužina jednog je 14 znakova, a drugog 10. To su domeni:

AsSeenOnTV.com – podat za 5 miliona US dolara i
ForSaleByOwner.com – prodat za 835 000 US dolara.

U nekim slučajevima dužina domena jednostavno ne može biti kratka jer je domen jezički izraz – kao što je slučaj sa gorenavedenim domenima.

Sa druge strane, postoji dosta kratkih domena koje su praktično neprepoznatljivi, za razliku od drugih, mnogo dužih domena. Na primer, domene poput kqfiw.com, rxymj.com itd. je teško zapamtiti, za razliku od mnogo dužih, ali mnemoničkih imena domena. Mnemoničko ime nije sastavljena od haotičnih slova, već od značenjski povezanih reči ili popularnih skraćenica.

Preporučuje se izbegavanje kratkih nizova od 4-5 slova i brojeva pri izboru domena, koji praktično onemogućavaju pamćenje i reprodukciju domena. Čak i ako pronađete domen sa 3 karaktera koja se nikako ne uklapa u vašu oblast (npr. Gv7.com/net/biz, k8k.com / net / biz itd.) – nije preporučljivo zadržavati se na tome. Dobro je pronaći ime koje se sastoji čak od dve ili tri reči, koje tačno, jasno i nedvosmisleno označavaju sadržaj vašeg veb-sajta i vrstu vaše aktivnosti. Ovo je takođe važno zbog ključnih reči koje će vaš veb sajt bolje rangirati prilikom pretraživanja.

Stručnjaci, naravno, imaju pravo kada kažu da bi ime domena trebalo da bude kratko i “sažeto”. Niko ne voli da upiše domen poput onlineaccommodationdirectori.com u pretraživač. Ovde postoji još jedan problem – takav domen ne može biti lako shvaćen – osoba ne može odmah da razume od koliko reči je sačinjen i koje je njegovo značenje. Dakle, dolazimo do pitanja upotrebe crtica u domenima – još jedna tema o kojoj se često diskutuje. Opet, ne postoji pravilo koje se primenjuje u 100% slučajeva.

Ukoliko se Vaš domen sastoji od dve ili tri reči, vizuelna percepcija će biti mnogo lakša ako su te reči razdvojene crticama. S druge strane, kada se kupci odluče da posete veb sajt, mogu zaboraviti da postoji crtica između reči i napišu domen – pa će se naći na drugom sajtu i moraćete da “podelite” svoj saobraćaj sa vlasnikom istog domena, ali registrovanom bez crtice između reči. Istovremeno, ako su reči u vašem domenu razdvojene crticom, olakšaće se pronalaženje veb sajta, jer pretraživači pretražuju pojedinačne ključne reči. Dve spojene reči pretraživači shvataju kao jednu, što nije slučaj kada su razdvojene crticom.

Naročito ako je domen sastavljen od dve ili tri reči, poželjna je crtica jer će ime tako biti preglednije i čitljivije. Stoga je preporučljivo, ako je moguće, registrovati obe verzije domena (i sa crticom i bez nje).

Pročitajte još: Koje reči treba da koristim u imenu domena?

Želite da registrujete svoj .RS domen? Uradite to potpuno besplatno uz bilo koji hosting paket!

Updated on 13. December 2023.

Was this article helpful?

Related Articles