1. Početna
  2. SSL sertifikati
  3. Konfigurisanje SSL sertifikata kupljenog od SuperHosting.RS

Konfigurisanje SSL sertifikata kupljenog od SuperHosting.RS

Da biste dobili SSL sertifikat, prvo morate uneti neophodne podatke. Nakon što kupite SSL sertifikat od nas, možete ga konfigurisati u tri jednostavna koraka iz svog korisničkog profila.

Prvo se prijavite na svoj korisnički profil, potom iz menija sa leve strane kliknite na SSL Sertifikati. Prikazaće Vam se lista svih SSL sertifikata koje ste kupili od SuperHosting.RS-a. Da biste uneli potrebne informacije, izaberite opciju Detalji za one SSL sertifikate koji imaju status Čekanje podataka za konfigurisanje:

Popunite podatke za izdavanje SSL sertifikata
Sada treba da unesete tražene informacije prateći tri jednostavna koraka.

1. Konfiguracija

Da bi Vam se izdao SSL sertifikat, najpre je potrebno konfigurisati CSR (zahtev za potpisivanje sertifikata).

(1) CSR (zahtev za potpisivanje sertifikata)

Generisanje novog CSR-a sa ključem: Ova funkcija Vam omogućava da generišete novi zahtev za sertifikat sa podacima koje unosite u formi ispod. Izaberite dužinu - 4096 ili 2048 bita.

Važno: Ako će se sertifikat koristiti za server, ili uslugu koja ne podržava 4096 bitno kodiranje, odaberite 2048 bita za ključ. U ovom momentu primeri takvih usluga uključuju Google Cloud (Load Balancing) i AWS CloudFront. Ako je sertifikat već izdat sa 4096-bitnim ključem, možete zatražiti ponovno izdavanje sertifikata sa ključem od 2048 bita tako što ćete preko Vašeg korisničkog prfila i ići na: »SSL certifikati» Detalji »Ponovno izdavanje SSL certifikata.

Koristiću već generisani CSR:

U tom slučaju morate uneti već generisani CSR. Dužina ključa bi trebalo da bude - 4096 ili 2048 bita.

Ako je CSR prethodno generisan na drugom serveru, dužina ključa može biti 4096 ili 2048 bita. Možete proveriti da li je CSR pravilno generisan na adresi: https://www.sslshopper.com/csr-decoder.html

2) Ime domena

U daljem tekstu možete saznati više o izboru domena i poddomena za koje će se izdati sertifikat.

a. Sertifikat za domen (domen.com)

  • Ako unesete domen domen.com, sertifikat će bit validan samo za domen.com, ali ne i za www.domen.com.
  • (Preporučeno) Samo ako ste uneli www.domen.com, sertifikat ce biti validan za www.domen.com kao i za domen.com (Ovo ne važi za poddomene tipa subdomain.domen.com!)

b. Sertifikat za poddomen (subdomain.domain.com)

  • Ako unesete subdomain.domen.com, sertifikat će biti validan samo za subdomain.domen.com, ali ne i za www.subdomain.domen.com i obrnuto.
  • Ako unesete www.subdomain.domen.com, sertifikat će biti validan samo za www.subdomain.domen.com, ali ne i za subdomain.domen.com.

c. Sertifikat za domen i sve njegove poddomene (* .domen.com)

  • U slučaju da ste kupili Wildcard SSL sertifikat, morate uneti * .domen.com u ovo polje (potrebno je da zamenite domen.com sa imenom Vašeg domena i zadržite simbol *. )

3) Unesite imejl adresu koja će se koristiti tokom generisanja CSR-a. Sertifikat će Vam biti poslat na ovu imejl adresu.

4) Navedite naziv organizacije za koju se izdaje sertifikat. Unesite ime i prezime za pojedinca. Informacije se moraju uneti latinicom.

5) Prilikom generisanja CSR-a morate navesti odeljenje/sektor u Vašoj kompaniji koje će biti zaduženo za sertifikat. Mi smo u primeru naveli IT odeljenje.

Imajte u vidu da se ove informacije moraju uneti latiničnim slovima.

2. Administrativni kontakt

Drugi korak konfigurisanja SSL sertifikata

Podaci o administrativnom kontaktu

Unesite administrativne podatke koji će biti navedeni u CSR-u za izdavanje SSL sertifikata. Podaci koje ovom prilikom budete uneli u formu moraju biti ispravni jer se ne mogu menjati nakon izdavanja sertifikata.

3. Potvrda

Treći korak konfigurisanja SSL sertifikata

Biranje imejl adrese

Izaberite imejl adresu na koju će se se poslati verifikacioni imejl i sam sertifikat. Adresa mora biti izabrana sa liste.

Važno: Ako imejl adresa koju ste izabrali ne postoji, prvo je morate kreirati i vratiti se na konfiguraciju sertifikata.

Nakon što unesete sve potrebne informacije, kliknite na dugme Potvrdi.

U roku od nekoliko minuta dobićete verifikacioni imejl na adresu koju ste naveli. Svrha ovoga je da se proveri da li imate kontrolu nad domenom na kojem se nalazi naznačena imejl adresa nakon što ste podneli zahtev za izdavanje sertifikata. Ovaj imejl sadrži link na kojem klikom potvrđujete Vaš zahtev za izdavanje sertifikata i navedene informacije.

Ako ste kupili sertifikat za validaciju po domenu, klik na link je poslednji korak u procesu izdavanja sertifikata. Nakon što se sertifikat izda, podatke za instalaciju možete naći u svom korisničkom profilu.

4. Verifikacioni email

Za SSL sertifikate izdate od strane GeoTrust-a i Sectigo-a, postoji opcija za promenu imejl adrese na koju će biti poslata imejl poruka sa linkom za validaciju. Međutim, ova promena imejl adrese je moguća samo ukoliko još uvek niste potvrdili izdavanje sertifikata klikom na pomenuti link iz primljene imejl poruke.

1) Promena imejl adrese za verifikaciju

Možete da promenite imejl adresu na koju će stići potvrda tako što ćete kliknuti na dugme Promeni i izabrati novu imejl adresu. Nakon što sačuvate izmene, poruka za potvrdu će biti poslata na novo navedenu imejl adresu.

2) Prosleđivanje verifikacionog imejla

Imejl za potvrdu možete proslediti tako što ćete izabrati opciju Prosledi verifikacioni imejl.

SSL sertifikat je uspešno izdat.

Nakon izdavanja sertifikata, dobićete njegov kod u zasebnom imejlu. SSL sertifikat, CSR i ključ su sada dostupni u Vašem korisničkom profilu -> SSL sertifikati - Detalji.

SSL sertifikat se sada može instalirati preko cPanel-a.

Instalacija je besplatna za SSL sertifikate koji se izdaju od strane Superhosting.RS-a.

Obnovljen: 22. октобра 2019.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci