1. Home
  2. WordPress
  3. Za brži WordPress sajt
  4. Ubrzanje – WordPress Manager by SuperHosting

Ubrzanje – WordPress Manager by SuperHosting

Ubrzanje WordPress sajta možete postići korišćenjem alatke “Ubrzaj” iz menija WordPress Manager. U zavisnosti od PHP verzije koju trenutno koristite u okviru Vašeg veb-sajta, možete aktivirati Memcached ili Redis.

Memcached i Redis su alati za keširanje koji se koriste za ubrzavanje dinamičkih sajtova keširanjem podataka i objekata u RAM memoriji.

Ubrzanje vašeg WordPress sajta se može aktivirati kroz samo dva klika. Memcached ili Redis će se automatski aktivirati i uz to će biti instaliran i automatski podešen W3 Total Cache dodatak.

Da biste proverili da li je ubrzanje aktivno na Vaše WordPress sajtu kliknite na dugme “Proveri“. Ukoliko nije, kliknite na dugme “Ubrzaj“.

Nakon uspešne aktivacije, dobićete poruku sličnu ovoj:

Obaveštenje da je WordPress sajt uspešno podešen i ubrzanje je aktivirano

Detalji o ubrzanju

Aktivacija ubrzanja

Aktiviranje alata za ubrzanje je automatizovani proces tokom kog se izvršava nekoliko akcija u okviru veb-sajta i hosting naloga.

  • Instalira se najnovija verzija W3 Total Cache-a. Zatim se aktivira i konfiguriše u okviru WordPress sajta.
  • Aktivira se Memcached ili Redis na hosting nalogu u zavisnosti od verzije PHP-a.
  • Konačno se aktivira i jedan od PHP modula Memcache ili Redis na hosting nalogu.

W3 Total Cache

Da bi sajt pravilno radio sa Memcached ili Redis keširajućim mehanizmima, potrebno je instalirati neki dodatak koji ih podržava.

U tu svrhu, u okviru Vašeg veb-sajta, se automatski instalira i podešava W3 Total Cache.

Napomena: Ne preporučujemo upotrebu nekoliko dodataka za keširanje za jedan veb sajt. Ako već koristite neki, proverite da li podržava Memcached ili Redis i ukoliko to jeste slučaj, unesite odgovarajuća podešavanja.

Automatsko podešavanje W3 Total Cache-a

W3 Total Cache automatski vrši izbor keširajućeg mehanizma kao i podešavanje host-a i port-a. Nakon automatskog podešavanja, omogućene su sledeće vrste keširanja: Page Cache i Minify (samo za JS kod).

Port koji je automatski postavljen u podešavanjima dodatka možete videti u meniju Memcached Manager ili Redis Manager. Imajte na umu da će prilikom deaktivacije i ponovne aktivacije Memcached-a ili Redis-a port biti promenjen. U takvim slučajevima morate ručno izmeniti port u podešavanjima dodatka (eng. plugin) za sve vrste keširanja.

Možete izvršiti dodatna podešavanja za različite vrste keširanja u dodatku tako što ćete otići u WordPress administrativni panel -> Performanse.

Memcached i Redis

Ako se do trenutka aktiviranja koristi PHP 5.6 ili neka starija verzija, ubrzanje će se obavljati pomoću Memcached tehnologije.

Ako je PHP verzija 7.0 ili novija, za ubrzanje će se koristiti tehnologija Redis.

PHP modul se automatski aktivira i tako omogućava Memcached/Redis povezivanje na Vaš veb-sajt.

Deaktivacija (onemogućavanje) ubrzanja

U slučaju da morate isključiti ubrzanje Vašeg veb-sajta, deaktivirajte W3 Total Cache u WordPress-u. Sledećom aktivacijom dodatka, Vaša podešavanja će se zadržati i ubrzanje će se ponovo aktivirati.

Ovaj članak odnosi se na: hosting usluge sa cPanel-om i WordPress Manager by SuperHosting alat.

Updated on 26. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles