1. Home
  2. Hosting
  3. FTP
  4. FTPS – bezbedna FTP konekcija (posredstvom SSL-a/TLS-a)

FTPS – bezbedna FTP konekcija (posredstvom SSL-a/TLS-a)

FTPS je protokol uz čiju pomoć možete uspostaviti bezbednu, SSL-om enkriptovanu, konekciju za pristup hosting nalogu preko FTP-a. Na ovaj način će Vaši podaci (fajlovi i folderi) biti zaštićeni tokom transfera između Vašeg računara i hosting servera.

FTPS (File Transfer Protocol over SSL) je unapređena verzija FTP protokola, koja omogućava šifrovanu vezu između FTP klijenta i servera korišćenjem kriptografskih protokola Transport Layer Security (TLS) i Secure Sockets Layer (SSL).

Kada se uspostavlja ovakav tip konekcije, enkriptuju se oba kanala (PROT P: Communication+Data encrypted) – komunikacioni i kanal za prenos podataka.

Podešavanje konekcije u FTP klijentu je isto kao i za uobičajenu (FTP) konekciju, ali se podešava i opcija Enkripcije/Šifriranja: Use explicit FTP over TLS if available (Zahtevaj FTP preko eksplicitnog TLS-a).

Svi serveri SuperHosting.RS-a za Linux hosting, podržavaju bezbednu konekciju sa serverom preko FTPS – Explicit FTP over TLS.

Preko FTPS-a, mogu pristupiti primarni ali i novo-kreirani FTP korisnici, koristeći svoje kredencijale za pristup (korisničko ime i lozinku). U slučaju primarnog FTP korisnika, to je zapravo njegovo korisničko ime i lozinka za pristup cPanel-u.

FTPS – Primer sigurne konekcije sa serverom
Host info-icon server.superhosting.rs
Port 21
Protokol FTP
Enkripcija Use explicit FTP over TLS if available (Zahtevaj FTP preko eksplicitnog TLS-a)
Korisničko ime cPanel korisničko ime ili korisničko ime novo-kreiranog FTP korisnika ([email protected])
Lozinka korisnička lozinka
info-icon server – zamenite sa imenom hosting servera, na kojem se nalazi Vaš hosting nalog.

Napomena: Imajte na umu da će se prilikom uspostavljanja konekcije po prvi put, pojaviti obaveštenje o sertifikatu i tom prilikom treba izabrati opciju Trust this certificate in the future i potvrditi sa OK.

Za bezbedno povezivanje sa FTP serverom može se koristiti i SFTP – SSH File Transfer Protocol.

Updated on 1. November 2022.

Was this article helpful?

Related Articles