1. Home
  2. Web aplikacije
  3. OpenCart
  4. OpenCart – Kreiranje kategorije

OpenCart – Kreiranje kategorije

Da biste kreirali kategoriju u onlajn prodavnici (OpenCart v.3.x), prijavite se na administrativni panel i kliknite iz glavnog menija Katalog -> Kategorije, a zatim dugme Dodaj:

U tabu Opšte (General) (1) upišite sledeće informacije:

(2) U zavisnosti od toga da li su za online prodavnicu instalirani dodatni jezici, moraćete da popunite podatke za svaki od njih. Pogledajte kako možete da dodate srpski jezik u OpenCart.

(3) Unesite naziv kategorije.

(4) Opis: Ovo je opis kategorije koji će biti vidljiv posetiocima internet prodavnice.

(5) Meta Tag Title : Ovo je naslov koji će se pojaviti u tabu brauzera kada otvorite stranicu. Ovo je bitno i za SEO veb-sajta (za bolje indeksiranje u pretrazi).

(6) Meta Tag – Keywords : Unesite ključne reči koje će takođe biti vidljive samo pretraživačima. Pažljivo odaberite ključne reči, jer će one moći da otkriju kategoriju pri internet pretrazi.

Nakon što ste uneli potrebne informacije, kliknite na tab Podaci (Data) (7).

(1) Odaberite da li je kategorija glavna kategorija tako što ćete polje ostaviti prazno. Ili odaberite glavnu kategoriju koja će sadržati novostvorenu. U polje možete uneti samo prvo slovo kategorije, sistem će vam automatski pokazati sve dostupne.

(2) Odaberite prethodno stvoreni filter za kategoriju. Kako biste koristili dodatne filtere sa kojima mogu da se dodaju kriterijumi za prikazivanje proizvoda i kategorija u onlajn prodavnici, moraćete prvo da aktivirate Filter modul.

(3) Za koju prodavnicu kreirati kategoriju ako imate više od jedne online prodavnice.

(4) Ovde treba da izaberete sliku za kategoriju.

(5) Prikaz na vrhu strane (Top): Da li će se kategorija prikazivati u glavnom meniju. Ova opcija je dostupna samo za osnovne kategorije u glavnom meniju.

(6) Kolone: Ovom opcijom možete kontrolisati koliko se potkategorija pojavljuje u glavnoj kategoriji u glavnom meniju.

(7) Redosled: Možete da odredite poziciju za kategoriju. Položaj 1 biće prikazan pre položaja 2, 3, itd.

(8) Status: Ako izaberete Uključeno, kategorija će biti dostupna posetiocima. Pri statusu Isključeno, kategorija će biti skrivena od posetilaca dok će moći da se uređuje u administrativnom delu.

Sledeći tab je SEO

(1) SEO ključna reč: Reč koja će biti dodata na veb adresu kategorije radi bolje SEO optimizacije. Na primer http://myshop.com/stories/1001nights (stories je kategorija). Da biste koristili adrese pogodne za SEO, prvo morate da omogućite opciju Koristi SEO URL’s u System > Settings > Stores > Edit > tab Server Nakon što aktivirate ovu opciju, preimenujte fajl htaccess.txt u .htaccess smešten na hosting nalogu u folderu Vaše onlajn prodavnice.

Updated on 31. January 2020.

Was this article helpful?

Related Articles