Šta je HTTP/2?

HTTP/2 je nova verzija protokola za prenos podataka na Vebu – HTTP-a. HTTP/2 nudi poboljšane performanse, manju potrošnju resursa i novu, optimizovanu strukturu komunikacije na relaciji klijent-server.

Kod nas u SuperHosting.RS-u, HTTP/2 je podržan u okviru svih hosting paketa. Svi veb-sajtovi korisnika koji imaju instaliran SSL sertifikat i aktiviranu sigurnu HTTPS vezu, učitavaju se posredstvom HTTP/2.

Jedno od glavnih poboljšanja u HTTP/2 je multipleksiranje klijent-server komunikacije. Transferovani podaci grupišu se u tzv. frejmove (najmanja jedinica komunikacije u HTTP/2), koji se kreću u oba pravca u paralelama (strimovima). Ovo omogućuje da se komunikacija odvija posredstvom samo jedne TCP konekcije gde može postojati mnoštvo strimova sa višesrukim frejmovima. HTTP/2 nije kao HTTP/1.1 gde pregledač (browser) otvara brojne TCP konekcije sa serverom da bi postigao bolje performanse.

Druga značajna poboljšanja su kompresija hedera (zaglavlja), protokol binarnog tipa i nezavisno prihvatanje podataka sa veb-servera. Kao rezultat pomenutih poboljšanja, učitavanje veb-sajtova posredstvom HTTP/2 je značajno brže.

Važno: Da bi koristio HTTP/2 protokol, Vaš veb-sajt mora imati instaliran SSL sertifikat i aktiviranu sigurnu HTTPS konekciju.

Obnovljen: 18. фебруара 2021.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci