1. Home
  2. WordPress
  3. Prvi koraci
  4. WordPress – ručna instalacija

WordPress – ručna instalacija

Ručna instalacija WordPress-a iziskuje instalacione fajlove ovog sistema. WordPress je CMS (Content Management System) sistem za upravljanje sadržajem. Instalacione fajlove ovog sistema možete preuzeti direktno sa zvaničnog sajta na srpskom jeziku na sledećoj adresi:

https://sr.wordpress.org/

Ili sa zvaničnog sajta WordPress-a na engleskom jeziku na sledećoj adresi:

https://wordpress.org/download/

Arhivu, koju ste preuzeli možete raspakovati lokalno na Vašem računaru. Nakon toga fajlove za instalaciju WordPress-a možete otpremiti na Vaš hosting nalog. To možete učiniti brzo i jednostavno korišćenjem FTP klijenta. Pošto ste sa tim završili, potrebno je kreirati bazu podataka i dodeliti joj korisnika sa svim privilegijama nad njom. Ovo možete učiniti prateći korake opisane u članku: Kako da kreiram i koristim MySQL bazu podataka na svom hosting nalogu?

Neophodno je sačuvati i/ili zapamtiti lozinku dodeljenu korisniku za pristup bazi podataka, jer će Vam biti potrebna prilikom instalacije.

Pošto su instalacioni fajlovi otpremljeni na hosting nalog, baza podataka kreirana i dodeljen joj je korisnik sa svim privilegijama, možete početi sa samim procesom instalacije.

Početak ručne WordPress instalacije putem browser-a

Ovaj korak je jednostavan, neophodno je u pretraživaču ukucati naziv sajta (tj. domena na kom se sajt nalazi). Da započnete sa instalacijom, kliknite na dugme “кренимо!“.

Unos neophodnih detalja za bazu podataka tokom ručne WordPress instalacijeSledeći korak predstavlja unos podataka za prethodno kreiranu bazu podataka.

(1) Ime baze podataka (zajedno sa imenom cPanel-a, npr: cPime_imeBaze);

(2) Korisničko ime baze podataka (zajedno sa imenom cPanel-a, npr: cPime_korIme);

(3) Lozinka za korisnički pristup bazi podataka;

(4) Za ime servera (hosta), unesite localhost.

(5) Prefiks tabela u bazi podataka. Možete upisati drugačiji prefiks ukoliko želite da više WordPress sajtova koristi istu bazu podataka.

Potvrda da je baza podataka uspešno povezanaNastavite klikom na “Пошаљи“.

Dobićete potvrdu da je baza podataka uspešno povezana.

Nastavite klikom na “Покрени инсталирање“.

Unes osnovnih informacija za administraciju sajta

(1) Naslov sajta – ovo će biti ime Vašeg bloga (sajta). Kasnije ga možete i promeniti iz administratorskog (admin) panela;

(2) Korisničko ime – korisničko ime sistem administratora;

(3) Lozinka – administratorska lozinka. Pogledajte par saveta za izbor jake lozinke;

(4) Vaša imejl adresa – imejl adresa na kojoj će biti poslate informacije važne za instalaciju, uključujući i administratorsku lozinku. Ova adresa će biti administrativni imejl sistema;

(5) Vidljivost pretraživačima Veba (engl. search engines) – ne “čekirajte” ovo podešavanje. Ukoliko to ipak učinite, mehanizmi za pretragu (search engines, spiders, crawlers…) će skenirati sadržaj Vaše stranice i indeksirati je.

Završite sa ručnom WordPress instalacijom klikom na dugme “Инсталирајте Вордпрес“.

Ručna WordPress instalacija je uspešno završenaVidećete poruku da je sistem uspešno instaliran.

Kliknite na dugme “Пријава” i bićete preusmereni na stranicu za prijavljivanje u administratorski panel.

Unesite korisničko ime i administratorsku lozinku i kliknite na dugme “Пријава“, kako biste pristupili administratorskom delu Vašeg novog sajta.

Updated on 20. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles