1. Home
  2. WordPress
  3. Rad u administraciji
  4. Instalacija i aktivacija WordPress teme
  1. Home
  2. WordPress
  3. Prvi koraci
  4. Instalacija i aktivacija WordPress teme

Instalacija i aktivacija WordPress teme

WordPress nudi mogućnost korišćenja gotovih dizajna/tema za kreiranje Vašeg sajta. Postoji bogat izbor razvijenih tema, kako besplatnih, tako i onih koje se plaćaju. WordPress teme su dostupne na zvaničnom sajtu ovog sistema. Neke teme su dostupne i na sajtovima koji su specijalizovani za izradu i distribuciju gotovih tema.

Katalog svih WordPress tema na zvaničnom sajtu: https://wordpress.org/themes/

Tema se instalira u nekoliko koraka, putem administrativnog panela u WordPress-u: http://mojdomen.com/wp-admin

mojdomen.com – zamenite sa nazivom Vašeg sajta;

Instalacija teme u WordPress-u

U meniju Appereance izaberite Themes. Ako želite da pretražite i instalirate novu temu kliknite na Add New ili na Add New Theme.

Aktivna tema za veb-sajt će sada biti prva na listi.

Ovde ćete imati pregled svih već instaliranih tema. Svaka od njih ima opcije Theme Details, Activate i Live Preview.

Ukoliko želite da izbrišete temu, postavite kursor miša na sliku teme i kliknite na Theme Details, nakon toga će se otvoriti dodatni prozor u kom u donjem desnom uglu ekrana treba kliknuti na dugme Delete.

Na stranici Add Themes možete pretražiti, pregledati i instalirati različite teme.

Pregled, instalacija i podešavanje nove teme može se izvršiti i direktno u editoru spoljašnjeg izgleda sajta (Customize) – Active themeChange.

Pretraga teme

(1) Otpremanje teme (Upload theme) – u slučaju da imate temu u obliku .zip fajla možete je instalirati na WordPress putem ove opcije.

(2) Možete pretražiti teme po prethodno zadatim kriterijumima kao što su Featured, Popular, Latest i Favorites.

(3) Pretraživanje po karakteristikama (Feature Filter) – pretraživanje tema po izabranim karakteristikama kao što su Tematika (Subject), Osobine (Features), Raspored (Layout). U polju Search Themes možete direktno proveriti sve teme u bazi WordPress-a.

(4) Detalji i pregled (Details & Preview) – Ova opcija Vam omogućava pregled informacija o temi. Dobijete uvid u zgled teme. Možete je instalirati klikom na dugme Install koje se nalazi u gornjem levom uglu.

(5) Instalacija – Direktna instalacija teme bez njene aktivacije. Nakon izbora teme, imate mogućnost izbora između Install ili Preview. Pregled (Preview) – otvara prozor za pregled izabrane teme (kao Detalji i pregled).

Kad tema bude instalirana, pre njene aktivacije, možete proveriti kako će izgledati na Vašem sajtu. Za ovu proveru kliknite na dugme Preview.

Možete je i direktno aktivirati klikom na Activate.

Tri načina instalacije teme

1. Instalacija teme iz WordPress baze

Ukoliko želite da instalirate besplatnu temu iz WordPress.org baze, potrebno je samo da se prijavite na Vaš administratorski panel, odete u meni AppereanceThemes Add new i u polje za pretragu upišete ključnu reč ili ime teme koju želite da instalirate. Izaberite željenu temu i kliknite na Install. Nakon toga je potrebno kliknuti na dugme Activate kako bi Vaša tema bila aktivirana.

2. Instalacija teme otpremanjem sa Vašeg računara (upload)

Ako imate temu koja se ne nalazi u WordPress.org bazi (imate kupljenu Premium temu ili kreiranu custom temu) možete je instalirati tako što ćete je otpremiti sa Vašeg računara.

Obratite pažnju na folder u kom se tema nalazi. Potrebno je da bude u .zip formatu. Ukoliko ste kupili temu i preuzeli je na svoj računar, otpremite samo folder koji će glasiti nazivteme.zip

Prijavite se na Vaš WordPress administrativni panel. Idite u meni Appearance » Themes i klinite na dugme Add new. Otvoriće Vam se novi prozor u kom je potrebno kliknuti na opciju Upload Theme. Odaberite temu sa Vašeg računara i kliknite na dugme Install Now.

Nakon što Vam se pojavi poruka o uspešnoj instalaciji, možete aktivirati temu klikom na dugme Activate.

3. Ručna instalacija putem FTP

Ukoliko ne možete otpremiti ili instalirati temu putem administrativnog panela, možete to uraditi putem FTP veze.

Prvo će Vam biti potreban FTP klijent. Preporučujemo Vam da instalirate FilleZilla FTP klijent, koji je besplatan.

Povežite se na hosting nalog putem FilleZille prateći uputstva opisana u našem članku i pronađite folder Vašeg WordPress sajta. Ukoliko je sajt na primarnom domenu hosting naloga, njegovi fajlovi će biti smešteni u public_html folderu. Ako je sajt postavljen na addon domenu, fajlovi se uglavnom nalaze u folderu istog naziva kao i taj addon domen. Pronađite folder wp-contentthemes i u njega prebacite raspakovani folder teme.

Nakon otpremanja, Vaša tema će se pojaviti kao instalirana u administratorskom panelu kada uđete u meni Appereance → Themes. Možete je aktivirati klikom na dugme Activate.

Updated on 27. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles