1. Početna
  2. WordPress
  3. Cron zadaci – WordPress Manager by SuperHosting

Cron zadaci – WordPress Manager by SuperHosting

Prebacivanjem cron zadataka iz WordPress-a u cron zadatke cPanel-a optimizovaćete upotrebu resursa potrebnih Vašem veb-sajtu, kao i brzinu njegovog učitavanja.

Da biste prebacili izvršavanje planiranih zadataka na cPanel, treba da pristupite alatu WordPress Manager by SuperHosting -> Cron zadaci, i kliknete na "Premesti".

Automatske radnje premeštene su u cPanel

Ako želite da vratite izvršavanje zadataka na WordPress, koristite opciju "Želim da se WP-Cron izvršava na svaki zahtev".

Nastavite sa čitanjem kako biste razumeli zašto nije preporučljivo da se WP-Cron pokreće sa svakim zahtevom.

Šta su cron zadaci i kako rade u WordPress-u?

Cron zadaci (eng. cron jobs) su unapred planirane radnje koje uglavnom služe za upravljanje i održavanje različitih aplikacija. Posredstvom njih mogu se redovno kreirati rezervne kopije (eng. backups), nadgledati sistem, pokretati skripte, optimizovati baze podataka, brisati keširan sadržaj, i još mnogo toga.

Cron zadaci se mogu periodično pokretati u zakazano vreme, na tačno precizirani datum, ili u pravilnim vremenskim intervalima. Ukoliko želite da se određena komanda izvršava svakog dana, meseca, ili godine, onda koristite cron zadatke.

U sistemima baziranim na Unix-u/Linux-u možete unapred isplanirati ove radnje posredstvom cron softverske podrške.

cPanel koristi cron aplikaciju koja nadgleda ove radnje, bez uticaja na ispravno funkcionisanje aplikacija na hosting nalogu.

WordPress ima svoj sistem planiranja zadataka unapred sličan mehanizmu cron aplikacije, ali se zove WordPress Cron (API).

Informacije od značaja za WordPress Cron API i funkcije korišćene za kreiranje cron zadataka su dostupne u /wp-includes/cron.php fajlu. cron.php fajl se koristi za pokretanje i izvršavanje zakazanih zadataka i sa njima povezanih akcija.

Postoje dva tipa cron zadataka: zadaci čije je izvršavanje predviđeno tokom određenog vremenskog intervala i oni zadaci koji se izvršavaju u tačno određeno vreme.

Zadaci čije je izvršavanje predviđeno tokom određenog vremenskog intervala mogu biti:

  • provera verzije WordPress-a i da li je, eventualno, potrebno ažurirati je;
  • provera dostupnosti ažuriranih verzija dodataka (eng. plugins) i tema koji se koriste;
  • optimizacija baze podataka;

Zadaci koji se izvršavaju u tačno definisano vreme mogu biti:

  • objavljivanje članka u precizirano vreme;
  • prethodno zakazano slanje imejla u tačno određeno vreme;

WordPress Cron Job se pokreće prilikom posete nekog korisnika veb-sajtu. Inicira se provera zadatka, a zatim se on i izvršava čak iako mu nije vreme. Kada je izvršenje nekog zadatka zakazano u precizirano vreme, a na sajtu ne bude ni jedne posete, zadatak se neće izvršiti u predviđeno vreme.

Provera, pokretanje i izvršenje zadatka dešava se prilikom učitavanja stranice jer ju je neko posetio (poseta stranici je zapravo "okidač").
Ako postoje neki kompleksniji WordPress cron zadaci, čije izvršenje zahteva veće angažovanje resursa, ovo se može negativno odraziti na performanse sajta (veb-stranice). Sporost će posebno biti vidljiva onom korisniku koji je (svojom posetom tom veb-sajtu) i izazvao pokretanje konkretnog cron zadatka.

U ovom slučaju preporučujemo da se cron zadaci premeste iz WordPress-a u cron zadatke cPanel-a.

Ovaj članak odnosi se na: hosting usluge sa cPanel-om i WordPress Manager by SuperHosting alat.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci