1. Početna
  2. WordPress
  3. Kako da napravim podkast u WordPress-u?

Kako da napravim podkast u WordPress-u?

1. Šta je podcast?

Razvoj tehnologije omogućava prenošenje audio informacija putem Internet mreže, nalik radiju. Podcast je jedan od najbržih i najlakših načina distribucije audio zapisa putem Interneta.

Podcast je niz audio snimaka koji se mogu slušati putem Interneta ili preuzeti na računar/mobilni uređaj, čineći ih dostupnim korisniku u svakom trenutku.

Korisnici se mogu pretplatiti na podcast i primati obaveštenja za svaku novu epizodu.

2. Šta je potrebno da uradite kako biste napravili podcast?

Da biste realizovali takav projekat, treba vam sajt na koji da dodate svoj audio sadržaj.

Postoje dve opcije za hostovanje audio sadržaja – da koristite specijalizovanu uslugu podcasta, kao što je blubrry.com, na koju otpremate audio fajlove, a zatim koristite samo vezu do njih, ili da otpremate audio fajlove na hosting nalog.

Ukoliko se audio fajlovi nalaze na hosting nalogu, preporučeni hosting koji može pružiti optimalne resurse za ovu vrstu sajta je paket SuperHosting, a u slučaju većeg broja fajlova, preporučujemo uslugu VPS.

Možete koristiti WordPress da napravite vebsajt za svoj podcast zbog integrisanog RSS feed-a koji služi za rasprostranjenje informacije pretplaćenim slušaocima.

WordPress može biti instaliran na vaš hosting nalog na nekoliko načina. Najbrži i najlakši je kroz cPanel » WordPress Manager by SuperHosting » „Nova WordPress instalacija„.

3. Kako da napravite podkast u WordPress-u?

Jednom kada instalirate WordPress, da biste lakše upravljali sadržajem i kreirali podcast, potrebno je da instalirate plugin.

Mnogi besplatni plugini za tu namenu su dostupni na zvaničnoj stranici WordPress.org. Najpopularniji su:

Instaliranje plugina za podcast ne razlikuje se od instaliranja ostalih pluginova u WordPressu i vrši se preko administracije, „Dodaci “ » „ Dodaj novi “.

Saznajte više: 🔗 Instalacija plugin-a u WordPress-u | Help

3.1 Podcast putem Seriously Simple Podcasting

Nakon instaliranja plugina „Seriously Simple Podcasting“ za podcast kreira se novi „Podcast“ meni na WordPress administrativnoj tabli. Ovde imate mogućnost upravljanja podešavanjima podkasta i njegovog izgleda, kao i kreiranja novih epizoda.

Podešavanja podcasta.

Da biste uredili kanal, popunite meni „Feed details“. Na ovaj način će korisnici imati osnovni opis podcasta pre nego što se pretplate na njega.

Ovaj plugin vam omogućava da ograničite pristup audio sadržaju unošenjem korisničkog imena i lozinke u meniju „Security“.

Adresa vašeg podcasta, putem koje možete deliti Vaš sadržaj, automatski se generiše i možete je pronaći u meniju „Publishing“.

Kada podesite plugin, možete kreirati novu epizodu preko menija „Add new“.

Kreiranje nove epizode podcasta.

Ovde možete da otpremite audio ili video datoteku – dobra praktika je navesti osnovne informacije o njoj. Datoteka će biti otpremljena na vaš WordPress nalog.

3.2 Podcast putem PowerPress Podcasting

PowerPress Podcasting dodatak ima početni vodič za podešavanje koji olakšava popunjavanje svih potrebnih podataka za Vaš podcast. Prateći uputstva, unesite naslov, kategoriju i fotografiju manju od 3000×3000 piksela.

Ovaj plugin dodaje sopstveni PowerPress meni na WordPress administrativni paneli preko koga možete upravljati podešavanjima podkasta.

Podešavanja podkasta

Dodavanje epizode ​​vrši se preko glavnog menija » „ Add new episode“. Informacije, opis i audio datoteka za epizodu dodaju se u sadržaju.

Dodatak je razvio Blubrry i, kako biste koristili funkciju za otpremanje datoteka, morate da povežete svoj sajt sa Blubrry nalogom.

U slučaju da se audio fajl nalazi na hosting nalogu, unesite putanju do njega.

Ako nemate Blubrry nalog, nije neophodno da ga kreirate.

Datoteke sa svog hosting naloga možete prebaciti u datoteku koja je predviđena za podcast, na primer u WordPress strukturi u /wp-content/uploads. Zatim možete uneti URL datoteke direktno u prikazano polje. Na primer, ako ste datoteku postavili u /wp-content/uploads/podcast/episode01 direktorijum, adresa datoteke će biti https://mysupersite.com/wp-content/uploads/podcast/episode01/file.mp3.

Otpremanje datoteka može se obaviti i putem administracije » „Files“.

Jednom kada napravite podcast, on se može rasprostranjivati putem različitih usluga kao što su iTunes, Google Podcast, Spotify i slično.

Obnovljen: 17. децембра 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci