1. Home
  2. WordPress
  3. Kako da napravim podkast u WordPress-u?

Kako da napravim podkast u WordPress-u?

1. Šta je podkast?

Razvoj tehnologije omogućava prenošenje audio informacija putem Internet mreže, nalik radiju. Podkast je jedan od najbržih i najlakših načina distribucije audio zapisa putem Interneta.

Podkast je niz audio snimaka koji se mogu slušati putem Interneta ili preuzeti na računar/mobilni uređaj, čineći ih dostupnim korisniku u svakom trenutku.

Korisnici se mogu pretplatiti na podkast i primati obaveštenja za svaku novu epizodu.

2. Šta je potrebno da uradite kako biste napravili podkast?

Da biste realizovali takav projekat, treba Vam sajt na kom ćete postavljati audio sadržaj.

Postoje dve opcije za hostovanje audio sadržaja – da koristite specijalizovanu uslugu podkasta, kao što je blubrry.com, na koju otpremate audio fajlove, a zatim koristite samo vezu do njih, ili da otpremate audio fajlove na hosting nalog.

Ukoliko se audio fajlovi nalaze na hosting nalogu, preporučeni hosting koji može pružiti optimalne resurse za ovu vrstu sajta je paket SuperHosting, a u slučaju većeg broja fajlova, preporučujemo uslugu VPS.

Možete koristiti WordPress za izradu veb-sajta za Vaš podkast zbog integrisanog RSS feed-a koji služi za rasprostranjenje informacije pretplaćenim slušaocima.

WordPress može biti instaliran na Vaš hosting nalog na nekoliko načina. Najbrži i najlakši je kroz cPanel » WordPress Manager by SuperHosting » “Nova WordPress instalacija“.

3. Kako da napravite podkast u WordPress-u?

Kad jednom instalirate WordPress, da biste lakše upravljali sadržajem i kreirali podkast, potrebno je instalirati plugin.

Mnogi besplatni plugin-ovi za tu namenu su dostupni na zvaničnoj stranici WordPress.org. Najpopularniji su:

Instaliranje plugina za podkast se ne razlikuje od instaliranja ostalih pluginova na WordPress-u i vrši se preko administracije, „Dodaci “ » „ Dodaj novi “.

Saznajte više: 🔗 Instalacija plugin-a u WordPress-u | Help

3.1 Podkast putem Seriously Simple Podcasting

Nakon instaliranja plugina “Seriously Simple Podcasting” za podkast kreira se novi “Podcast” meni na WordPress administrativnoj tabli. Ovde imate mogućnost upravljanja podešavanjima podkasta i njegovog izgleda, kao i kreiranja novih epizoda.

Seriously Simple Podcasting - podešavanja dodataka za WordPress podkast
Podešavanja podcasta.

Da biste uredili kanal, popunite meni “Feed details”. Na ovaj način će korisnici imati osnovni opis podkasta pre nego što se pretplate na njega.

Ovaj plugin Vam omogućava da ograničite pristup audio sadržaju unošenjem korisničkog imena i lozinke u meniju „Security“.

Adresa Vašeg podcasta, putem koje možete deliti Vaš sadržaj, automatski se generiše i možete je pronaći u meniju „Publishing“.

Kada podesite plugin, možete kreirati novu epizodu preko menija “Add new”.

Kreiranje novog podkasta putem dodatka Seriously Simple Podcasting
Kreiranje nove epizode podcasta.

Ovde možete otpremiti audio ili video datoteku – dobra praksa je navesti osnovne informacije o njoj. Datoteka će biti otpremljena na Vaš WordPress nalog.

3.2 Podkast putem PowerPress Podcasting

PowerPress Podcasting dodatak ima početni vodič za podešavanje koji olakšava popunjavanje svih potrebnih podataka za Vaš podkast. Prateći uputstva, unesite naslov, kategoriju i fotografiju manju od 3000×3000 piksela.

Ovaj plugin dodaje sopstveni PowerPress meni na WordPress administrativni panel, preko koga možete upravljati podešavanjima podkasta.

PowerPress Podcasting - podešavanje WordPress dodataka za podkast
Podešavanja podkasta

Dodavanje epizode ​​vrši se preko glavnog menija » „ Add new episode“. Informacije, opis i audio datoteka za epizodu dodaju se u sadržaju.

Dodatak je razvio Blubrry i, kako biste koristili funkciju za otpremanje datoteka, morate da povežete svoj sajt sa Blubrry nalogom.

Dodavanje audio sadržaja koji se nalazi na hosting nalogu
U slučaju da se audio fajl nalazi na hosting nalogu, unesite putanju do njega.

Ako nemate Blubrry nalog, nije neophodno da ga kreirate.

Datoteke sa Vašeg hosting naloga možete prebaciti u datoteku koja je predviđena za podcast, na primer u WordPress strukturi u /wp-content/uploads. Zatim možete uneti URL datoteke direktno u prikazano polje. Na primer, ako ste datoteku postavili u /wp-content/uploads/podcast/episode01 direktorijum, adresa datoteke će biti https://mysupersite.com/wp-content/uploads/podcast/episode01/file.mp3.

Otpremanje datoteka može se obaviti i putem administracije » „Files“.

Jednom kada napravite podcast, on se može rasprostranjivati putem različitih usluga kao što su iTunes, Google Podcast, Spotify i slično.

Updated on 29. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles