1. Home
  2. WordPress
  3. Kako dodati video zapis na Vašem WordPress sajtu?

Kako dodati video zapis na Vašem WordPress sajtu?

Internet pruža pristup ogromnoj količini informacija. Kako bi se Vaš sajt istakao među drugima i privukao pažnju korisnika, potrebno je pružiti kvalitetan sadržaj.

Ako želite da obogatite Vaš WordPress sajt video zapisima, možete to uraditi na nekoliko načina.

Gde da čuvam video sadržaj?

Prvi korak u postavljanju video sadržaja na Vaš veb-sajt je izbor platforme za čuvanje tog sadržaja. Video datoteke možete otpremiti direktno na hosting nalog ili možete koristiti neku spoljnu uslugu poput YouTube-a.

Čuvanje video sadržaja na spoljnim platformama ima nekoliko prednosti. Zbog toga je ovaj pristup poželjniji i preporučljiviji. Korišćenjem spoljnih platformi koristite i optimizaciju video sadržaja, koju ta platforma pružaju svojim korisnicima.

Budući da se sadržaj čuva na serveru izabrane spoljne platforme, imaćete više prostora i resursa na Vašem hosting nalogu.

Dodavanje video zapisa na stranicu ili članak

WordPress ima ugrađenu funkciju koja Vam omogućava dodavanje video zapisa na sajtu putem njegove URL adrese. Pomoću oEmbed protokola možete dodavati video sadržaj bez potrebe za korišćenjem HTML koda.

Na primer, da biste dodali video sa YouTube-a na stranicu ili članak, kopirajte njegovu URL adresu i nalepite je u novi blok u WordPress uređivaču.

Kreiranje stranice i dodavanje video zapisa na nju
Kreiranje stranice putem Gutenberg redaktora

Kad postavite URL adresu, video zapis će se učitati. Ukoliko ga označite, na stranici ćete videti osnovna podešavanja video zapisa.

Podrazumevano će biti omogućena opcija za promenu veličine elemenata proporcionalno pregledaču koji koriste posetioci Vašeg sajta.

Dodajte еmbeded code sa druge platforme

WordPress podržava mogućnost ugradnje video zapisa sa različitih izvora kao što su YouTube, Vimeo, Facebook, Instagram, Flickr i mnogi drugi.

Iz bezbednosnih razloga ova funkcija nije omogućena za URL adrese sa bilo koje platforme za plasiranje vido materijala. Ako želite da koristite video zapis na Vašem WordPress sajtu sa URL adrese koja se ne pojavljuje na podržanoj listi, možete je dodati ručno unošenjem HTML koda.

Embed vidoe zapisa na WordPress stranicu

Primer HTML koda:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.site.com/embed/owsfdh4gxyc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

https://www.site.com/embed/owsfdh4gxyc je URL adresa video zapisa koji želite dodati na Vašu stranicu.

Postavljanje HTML koda za embed video zapisa koji se nalazi na nekoj platformi, koja nije na spisku podržanih platformi WordPress-a
Postavljanje koda putem bloka za unos HTML koda.

Umetnite video kao dodatni widget

Video zapis na WordPress sajtu možete dodati na jednu od bočnih traka (Sidebar) ili u Footer-u. Taj video zapis će biti prikazan na svim stranicama i člancima. Dodavanje se vrši uz pomoć widget-a „Video zapis“ kroz meni „Izgled“ » „Vidžeti“.

U podešavanjima vidžeta ćete imati mogućnost da postavite URL video zapisa koji se nalazi na spoljnom serveru ili možete umetnuti video zapis koji se nalazi na Vašem hosting nalogu.

Updated on 28. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles