1. Početna
  2. WordPress
  3. Instalacija plugin-a u WordPress-u

Instalacija plugin-a u WordPress-u

Nakon što ste instalirali svoj WordPress sajt, poželeli ste da dobije neke dodatne funkcije. To može biti galerija slika, forma za kontakt, zaštita itd. Te dodatne funkcionalnosti na Vašem sajtu se postižu instalacijom plugin-ova (dodataka).

Neki od njih su besplatni, a neki se plaćaju (premium). Spisak svih besplatnih dodataka možete pronaći ovde.

Napomena: Imajte u vidu da dodatke ne možete instalirati ako Vam se sajt nalazi na wordpress.com, osim ako ne pređete na bussiness plan (koji se plaća).

Postoje 3 načina za instalaciju dodataka:

1. Instalacija putem pretraživača

Dodajte novi plugin

Ovaj način instalacije važi samo za besplatne dodatke. Ulogujte se u svoj WordPress administratorski panel. Kliknite na meni sa leve strane Plugins >> Add new i u prozoru pretraživača upišite naziv ili neku od funkcija dodatka koji želite da instalirate.

pretraga dodatka

Kada pronađete željeni dodatak, kliknite na dugme Install now, zatim na Activate.

I to je sve! Vaš dodatak je instaliran i aktiviran. Ostaje Vam samo da ga konfigurišete po Vašoj želji.

2. Instalacija putem upload-a

Ukoliko želite da instalirate neki premium dodatak, nećete moći to da uradite putem pretrage. Potrebno je prvo da ga preuzmete u .zip formatu.

Nakon toga kliknite na meni sa leve strane Plugins >> Add new, zatim na dugme Upload Plugin.

Instalacija dodatka putem upload-a

Ovo će Vam otvoriti novu stranicu, gde treba da izaberete .zip fajl sa svog računara i kliknete na dugme Install Now.

Ako je sve proteklo u redu, videćete na kraju poruku: “Plugin installed successfully”. Ako ste uspešno instalirali dodatak, potrebno je samo da ga aktivirate klikom na link Activate Plugin. Konfigurišite dodatak ukoliko je to potrebno.

Aktivacija dodatka

3. Ručna instalacija putem FTP

Ukoliko postoji neko ograničenje prilikom otpremanja dodatka putem administratorske stranice, možete ga instalirati ručno putem FTP-a. FTP je podržan u sklopu usluga koje nudi SuperHosting.RS.

Sve što je potrebno je da preuzmete dodatak na svoj računar, raspakujete ga, a zatim se povežete putem FTP klijenta (npr. FilleZilla) na svoj hosting nalog i prebacite dodatak u folder /wp-content/plugins u okviru direktorijuma gde se nalazi Vaš sajt.

Instalacija putem FTP

Ponovo se ulogujte na administratorski panel Vašeg sajta i u meniju Plugins, pojaviće se dodatak koji ste preneli. Potrebno je da kliknete na opciju Activate kako biste ga aktivirali. Konfigurišite dodatak ukoliko je to potrebno.

Aktivacija dodatka

Napomena: Imajte u vidu da će neki dodaci možda doći u konflikt sa drugim dodacima ili temom Vašeg WordPress sajta. Obratite pažnju da li se dodatak redovno ažurira i da li ima dobre utiske/ocene.

Važno: Nikada ne instalirajte “nulovane” dodatke ili teme, tj. one koje u svom nazivu imaju reč “nulled”.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci