1. Home
  2. Hosting
  3. Osnove uspešnog prisustva na Internetu – šta je hosting a šta domen?

Osnove uspešnog prisustva na Internetu – šta je hosting a šta domen?

Tražite pouzdan hosting? Uzmite ga uz do 75% popusta i dobićete .RS domen na poklon!

U današnjem tržišnom okruženju, posedovanje imena domena i pouzdanog hostinga postaju ključni faktor u izgradnji i prezentaciji Vašeg poslovanja na Internetu. Pa, šta je, u stvari, hosting a sta domen?

Možda biste radije započeli vlastiti posao na Internetu koristeći besplatni hosting i domen da biste uštedeli neke prethodne troškove. U nastavku ćemo Vam ispričati i da li je to najbolja opcija koju možete odabrati i da li su ove usluge zaista besplatne.

Šta je hosting?

Hosting je dom za Vaš sajt. To je mesto gde će se sve informacije sa Vašeg sajta, imejl adresa i baza podataka skladištiti. U potrazi za hosting provajderom sigurno ćete naići na besplatan i plaćeni hosting.

Šta je besplatan hosting?

Postoji mnogo pružaoca usluga hostinga koji obezbeđuju mesto za hostovanje Vaše veb stranice bez plaćanja naknade. To se naziva besplatnim veb hostingom. Pored toga, oni Vam takođe pružaju uslugu domena, koji je u većini slučajeva poddomen tipa: www.vase-ime.free-web-host-uk.com ili www.vase-ime.free-host-space-us.net.

Provajderi besplatnog veb hostinga Vam ne naplaćuju novac za pružanje ove usluge. Ali, zauzvrat, oni postavljaju svoje ili banere svojih klijenata na Vaš veb-sajt. Postoje i drugi načini na koje koriste Vašu veb stranicu za oglašavanje njihovog poslovanja.

Na prvi pogled može se činiti da bi ovi servisi bili pogodni za Vaše prvobitno prisustvo na vebu. U početku Vam strani oglasi na Vašoj veb stranici ne predstavljaju problem. Ali, istina je da ove besplatne usluge imaju neke značajne nedostatke koji mogu ozbiljno naštetiti Vama i Vašem poslu.

Provajderi besplatnog hostinga na Vašu veb stranicu postavljaju reklamne banere, pretvarajući ga u mašinu za reklamiranje i zaradu na Vašim sopstvenim leđima. Takođe je moguće da se među svim tim oglasima postavljenim na Vašem veb-sajtu nađu reklame nekog od Vaših konkurenata. Ovo bi moglo da izazove ozbiljne probleme i gubitak za Vaše poslovanje.

Da li treba da izaberem plaćeni hosting?

Ako započinjete sopstveni onlajn posao, dobra je ideja razmotriti korišćenje usluga plaćenog veb hostinga. Reklamni baneri koje provajderi besplatnog hostinga postavljaju na Vaš veb-sajt znak su Vašim posetiocima da nemate dovoljno poverenja u sopstveni proizvod i ne želite da ulažete u njegov veb-sajt.

Nedostatak besplatnog veb hostinga je obezbeđivanje vrlo malo prostora na disku. U većini slučajeva je taj prostor nedovoljan i ograničava njegovo širenje.

Takođe, uz besplatnu uslugu hostinga, u nekim slučajevima se ne obezbeđuje mnogo tehnologija potrebnih za izgradnju dinamičnih veb-sajtova, kao što su: PHP, MySQL, sistemi za keširanje, optimizacija i sistemi za upravljanje veb aplikacijama.

Besplatni veb hosting Vam ne pruža sigurnost ili garanciju zbog mogućih gubitaka koji inače mogu izazvati Vašem poslu. Problemi koji se pojave mogu učiniti Vaš sajt nedostupnim korisnicima. To znači da gubite kontakt sa svojim trenutnim i budućim klijentima.

Pružaoci usluga besplatnog hostinga ne nude digitalne sertifikate bezbednosti (SSL-ove) koji se koriste za onlajn plaćanja, transfere, e-bankarstvo i sl. U praksi to znači da korišćenjem besplatnog hostinga nemate mogućnost da na Vašoj veb stranici postavite internet prodavnicu putem koje možete izvršiti on-line plaćanja. To je opet gubitak za Vaše poslovanje i jedino rešenje je da se fokusirate na plaćeni hosting.

Kompanije za besplatan hosting ne pružaju nikakvu tehničku podršku, ne mogu garantovati sigurnost Vaše veb stranice i gubitak dragocenih informacija u ovom slučaju je vrlo moguć.

Šta je domen?

Sada kada smo Vam približili sliku o tome šta je hosting, ispričaćemo Vam šta je, u stvari, domen.

Ime domena je Vaš jedinstveni identitet na internetu i predstavlja Vašu veb adresu. Posedovanje vlastitog domena efektivno Vam daje vlasništvo nad nekim internet prostorom. Ime domena omogućava svim Vašim sadašnjim i budućim klijentima da Vas izuzetno lako pronađu.

Sa sve većom upotrebom interneta u našem svakodnevnom životu, ime domena je postalo jednako važno kao i ime bilo koje kompanije ili marke. Imena domena ne treba posmatrati samo sa tačke gledišta da je to doslovna alternativa prilikom pisanja IP adrese. Pored ove uloge, ime domena igra i niz drugih važnih uloga – predstavlja entitet koji je registrovao ime domene, daje više informacija o svojoj aktivnosti, sadrži ime ili deo imena entiteta ili organizacije, koristi se kao predmet trgovine itd.

Postoji i besplatan ekvivalent imena domena koji obično možete dobiti kada koristite besplatne usluge veb hostinga. Nedostatak ovih domena je što su u većini slučajeva to poddomeni tipa: www.vase-ime.besplatan-hosting.com ili www.besplatan-hosting.com/vase-ime. Domeni ove vrste su veoma dugački i teško ih je zapamtiti. Pored toga, svakome kome predstavljate svoj veb-sajt, uredno oglašavate svog hosting provajdera – ime Vašeg veb-sajta se uvek zaršava imenom provajdera.

Zašto mi je domen potreban?

Nedavno istraživanje tržišta pokazuje da korisnici imaju veću verovatnoću da kupuju proizvod ili uslugu sa veb-sajta sa sopstvenim imenom domena tipa moja-kompanija.com, nego sa onog koji koristi besplatne usluge veb hostinga sa dugim i teško pamtljivim veb adresama.

Zbog toga je posedovanje vlastitog domena izuzetno važno. On igra značajnu ulogu u izgradnji Vašeg profesionalnog imidža. Dobar domen predstavlja Vas pred potencijalnim partnerima i klijentima kao ozbiljan poslovni partner, vodeći uspostavljen i stabilan posao.

Još jedna prednost posedovanja domena je ta što Vam omogućava znatno bolje indeksiranje veb-sajta na pretraživačima kao što su Google, Yahoo i sl. Ove vrste pretraživača izuzetno su važne za promociju bilo kog sajta i za uspeh Vašeg poslovanja. Za korisnike su ovi pretraživači najbrži i najlakši način da na Internetu pronađu potrebne informacije, proizvod ili uslugu. Zato je jedan od najvažnijih uslova za uspeh Vašeg elektronskog poslovanja da Vam sajt indeksiraju ovi pretraživači. To se može dogoditi samo ako imate svoje ime domena, jer u većini slučajeva pretraživači ne indeksiraju veb-sajtove koje koriste besplatan hosting i domen.

Posedovanje sopstvenog domena takođe vam daje mogućnost da koristite sopstvene imejl adrese za poslovnu komunikaciju. Mnoge kompanije koriste besplatne imejl adrese koje pružaju kompanije kao što su Yahoo i Google. Ako posedujete sopstveni domen, možete da kreirate imejl adrese sa imenom vašeg domena. Na primer, ako je vaš domen www.moja-kompanija.com, onda Vaša imejl adresa može biti office@moja-kompanija.com. Korišćenjem sopstvene imejl adrese predstavljate Vaš domen (veb-sajt) i svakom korisniku je jasno koja je adresa vašeg veb-sajta i gde mogu da pronađu više informacija o vašoj aktivnosti.

I poslednje, ali ne najmanje bitno, registracija domena je dostupna svima!

Ako imate ideju i želju da pokrenete ozbiljnu i uspešnu poslovnu veb stranicu koja je Vaše lice na Internetu, onda je pouzdan izbor da se fokusirate na kvalitetne veb hosting usluge i sopstveno ime domena.

Razumeli ste šta je hosting a šta domen i zašto su ključni za Vaše onlajn poslovanje? Uzmite svoj hosting paket uz do 75% popusta i dobićete .RS domen na poklon!

Updated on 13. December 2023.

Was this article helpful?

Related Articles