1. Početna
  2. Često postavljana pitanja
  3. Pouzdan hosting i ime domena – osnove uspešnog prisustva na internetu

Pouzdan hosting i ime domena – osnove uspešnog prisustva na internetu

U današnjem tržišnom okruženju, posedovanje imena domena i pouzdanog hostinga postaju ključni faktor u izgradnji i prezentaciji Vašeg poslovanja na Internetu.

Možda biste radije započeli vlastiti posao na internetu koristeći besplatni hosting i domen da biste uštedeli neke prethodne troškove. Ali da li je to najbolja opcija koju možete odabrati i da li su ove usluge zaista besplatne?

Šta je besplatan hosting?

Postoji mnogo pružaoca usluga hostinga koji obezbeđuju mesto za hostovanje Vaše veb stranice bez plaćanja naknade - to se naziva besplatnim veb hostingom. Pored toga, oni Vam takođe pružaju uslugu domena, koji je u većini slučajeva poddomen (poddomen primarnog) tipa: www.vase-ime.free-web-host-uk.com ili www.vase-ime.free-host-space-us.net.

U stvari, provajderi besplatnog veb hostinga ne naplaćuju Vam novac za pružanje ove usluge, ali zauzvrat oni postavljaju ili svoje banere ili svojih klijenata na Vaš veb-sajt ili na drugi način koriste Vašu veb stranicu za oglašavanje njihovog poslovanja.

Na prvi pogled može se činiti da bi ovi servisi bili pogodni za Vaše prvobitno prisustvo na vebu i strani oglasi na Vašoj veb stranici Vam ne predstavljaju problem, ali u stvarnosti, ove besplatne usluge imaju neke značajne nedostatke koji mogu ozbiljno naštetiti Vama i Vašem poslu.

Provajderi besplatnog hostinga na Vašu veb stranicu postavljaju reklamne banere, pretvarajući ga u mašinu za reklamiranje i zaradu na Vašim sopstvenim leđima. Takođe je moguće da se među svim tim oglasima postavljenim na Vašem veb-sajtu nađu reklama nekog od Vaših konkurenata, što bi moglo da izazove ozbiljne probleme i gubitak za Vaše poslovanje.

Ako započinjete sopstveni on-line posao, dobra je ideja razmotriti korišćenje usluga plaćenog veb hostinga. Reklamni baneri koje provajderi besplatnog hostinga postavljaju na Vaš veb-sajt znak su Vašim posetiocima da nemate dovoljno poverenja u sopstveni proizvod i ne želite da ulažete u njegov veb-sajt.

Nedostatak besplatnog veb hostinga je obezbeđivanje vrlo malo prostora na disku, što je u većini slučajeva nedovoljno ili ograničava njegovo širenje.

Česta mana je slaba vidljivost i vrlo sporo veza do veb-sajta. Obično besplatan hosting pruža vidljivost veb-sajta za zemlju u kojoj se nalazi provajder hostinga, a može potrajati i nekoliko minuta da se veb-sajt učita.

Takođe, uz besplatnu uslugu hostinga, u nekim slučajevima se ne obezbeđuje mnogo tehnologija potrebnih za izgradnju dinamičnih veb-sajtova, kao što su: PHP, MySQL, sistemi za keširanje, optimizacija i sistemi za upravljanje veb aplikacijama.

Besplatni veb hosting ne pruža Vam sigurnost ili garanciju zbog mogućih gubitaka koji inače mogu izazvati Vašem poslu. Problemi koji se pojave mogu učiniti Vaš sajt nedostupnim korisnicima. To bi predstavljalo mnoge propuštene prilike i gubitke za Vaše preduzeće. To znači da gubite kontakt sa svojim trenutnim i budućim klijentima. Takođe nemaju pristup informacijama na Vašem veb-sajtu, nemaju priliku da se upoznaju sa ponuđenim proizvodom ili uslugom, ili da uporede Vašu ponudu sa ponudom drugih sličnih kompanija.

Pružaoci usluga besplatnog hostinga ne nude digitalne sertifikate bezbednosti (SSL-ove) koji se koriste za on-line plaćanja, on-line transfere, e-bankarstvo i još mnogo toga. U praksi to znači da korišćenjem besplatnog hostinga nemate mogućnost da na Vašoj veb stranici postavite internet prodavnicu putem koje možete izvršiti on-line plaćanja, što je opet gubitak za Vaše poslovanje i jedino rešenje je da se fokusirate na plaćeni hosting.

Kompanije za besplatan hosting ne pružaju nikakvu tehničku podršku, ne mogu garantovati sigurnost Vaše veb stranice i gubitak dragocenih informacija u ovom slučaju je vrlo moguć.

Šta je ime domena i zašto mi je potrebno?

Ime domena je Vaš jedinstveni identitet na internetu i predstavlja Vašu veb adresu. Posedovanje vlastitog domena efektivno Vam daje vlasništvo nad nekim internet prostorom. Ime domena omogućava svim Vašim sadašnjim i budućim klijentima da Vas izuzetno lako pronađu.

Sa sve većom upotrebom interneta u našem svakodnevnom životu, ime domena je postalo jednako važno kao i ime bilo koje kompanije ili marke. Imena domena ne treba posmatrati samo sa tačke gledišta da je to doslovna alternativa prilikom pisanja IP adrese. Pored ove uloge, ime domena igra i niz drugih važnih uloga - predstavlja entitet koji je registrovao ime domene, daje više informacija o svojoj aktivnosti, sadrži ime ili deo imena entiteta ili organizacije, koristi se kao predmet trgovine itd.

Postoji i besplatan ekvivalent imena domena koji obično možete dobiti kada koristite besplatne usluge veb hostinga. Nedostatak ovih domena je što su u većini slučajeva to poddomeni tipa: www.vase-ime.besplatan-hosting.com ili www.besplatan-hosting.com/vase-ime . Domeni ove vrste su veoma dugački i teško ih je zapamtiti. Pored toga, svakome kome predstavljate svoj veb-sajt, uredno oglašavate svog hosting provajdera - ime Vašeg veb-sajta se uvek zaršava imenom provajdera.

Nedavno istraživanje tržišta pokazuje da korisnici imaju veću verovatnoću da kupuju proizvod ili uslugu sa veb-sajta sa sopstvenim imenom domena tipa moja-kompanija.com, nego sa onog koji koristi besplatne usluge veb hostinga sa dugim i teško pamtljivim veb adresama.

Zbog toga je posedovanje vlastitog domena izuzetno važno. On igra značajnu ulogu u izgradnji Vašeg profesionalnog imidža i imidža Vaše kompanije. Dobar domen predstavlja Vas pred potencijalnim partnerima i klijentima kao ozbiljan poslovni partner, vodeći uspostavljen i stabilan posao.

Još jedna prednost posedovanja domena je ta što Vam omogućava znatno bolje indeksiranje veb-sajta u sve popularnijim pretraživačima, kao što su Google, Yahoo itd. Ove vrste pretraživača izuzetno su važne za promociju bilo kog sajta i za uspeh Vašeg poslovanja. Za korisnike su ovi pretraživači najbrži i najlakši način da na internetu pronađu potrebne informacije, proizvod ili uslugu. Zato je jedan od najvažnijih uslova za uspeh Vašeg elektronskog poslovanja da Vam sajt indeksiraju ovi pretraživači. To se može dogoditi samo ako imate svoje ime domena, jer u većini slučajeva pretraživači ne indeksiraju veb-sajtove koje koriste besplatan hosting i domen. To je zbog činjenice da oni vide veb-sajt kao poddomen primarnog domena - domen vašeg hosting provajdera.

Posedovanje sopstvenog domena takođe vam daje mogućnost da koristite sopstvene imejl adrese za oglašavanje imena vaše kompanije. Mnoge kompanije koriste besplatne imejl adrese koje pružaju kompanije kao što su Yahoo i Google. Ako posedujete sopstveni domen, možete da kreirate imejl adrese sa imenom vašeg domena. Na primer, ako je vaš domen www.moja-kompanija.com, onda Vaša imejl adresa može biti [email protected], kao i [email protected] itd. Korišćenjem sopstvene imejl adrese predstavljate Vaš domen (veb-sajt) i svakom korisniku je jasno koja je adresa vašeg veb-sajta i gde mogu da pronađu više informacija o vašoj aktivnosti. Takođe, izbeći ćete mogućnost da u izveštaju koji šaljete svom važnom poslovnom partneru bude prikačena reklama tipa “Imate problema sa potencijom?”. I ako Vaš partner bude pomislio da ste to Vi napisali… biće jako neprijatno.

I poslednje, ali ne najmanje bitno, registracija domena je dostupna svima.

Pre nego što donesete odluku u korist besplatnih ili plaćenih internetskih usluga, možda ćete morati da odgovorite na sledeće pitanje: "Kolike su moje ambicije za razvoj ove stranice?”. Ako imate ideju i želju da pokrenete ozbiljnu i uspešnu poslovnu veb stranicu koja je Vaše lice na Internetu, onda je pouzdan izbor da se fokusirate na kvalitetne veb hosting usluge i sopstveno ime domena.

Odaberite i poručite pravi hosting paket SADA!

Obnovljen: 5. септембра 2019.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci