1. Home
  2. WordPress
  3. Šta je XML-RPC?

Šta je XML-RPC?

XML-RPC je protokol za udaljeno izvršavanje operacija. XML-RPC omogućava da dve aplikacije, koje rade na različitim operativnim sistemima, u različitim sredinama, međusobno razmenjuju informacije preko Interneta (korišćenjem HTTP-a). Informacije o obradi podataka su šifrovane u XML-u.

Vremenom je XML-RPC protokol evoluirao u SOAP protokol. Iako je SOAP protokol relativno nov i pruža više mogućnosti, XML-RPC se i dalje češće koristi zbog svoje jednostavnosti i činjenice da je mnogo lakši za upotrebu.

Ovaj protokol se koristi na brojnim veb platformama kao što su WordPress, Drupal i mnoge druge.

Za šta se koristi XML-RPC u WordPress-u?

U WordPress-u Vam ovaj protokol omogućava korišćenje Pingback funkcije i daljinsko objavljivanje članaka. Pored toga pruža i druge funkcionalnosti kojima je potreban specifičan način komunikacije sa spoljašnjim aplikacijama.

Pingback Vam pruža mogućnost da obavestite autore nekog drugog bloga kad postavite link na Vašem sajtu ka nekom njihovom članku (i obrnuto).

Za daljinsko objavljivanje članaka možete koristiti Weblog softver. Njega instalirate lokalno na Vašem računaru. Weblog Vam omogućava kreiranje članaka i u situacijama kad nemate Internet vezu. Kad se sledeći put povežete na Internet, aplikacija automatski šalje pripremljene članke direktno na Vaš WordPress sajt.

Svaka WordPress instalacija sadrži datoteku xmlrpc.php u svom osnovnom (home) direktorijumu.

Sve XML-RPC funkcije se pokreću putem ove datoteke. xmlrpc.php omogućava WordPress-u prenos informacija i kominikaciju sa spoljašljim aplikacijama.

Updated on 26. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles