1. Home
  2. WordPress
  3. Rad u administraciji
  4. Kako kreirati članke u WordPress-u?

Kako kreirati članke u WordPress-u?

Kreiraj novi članak u WordPress-u

WordPress članci se razlikuju od stranica najviše po tome što se objavljuju putem RSS feed-ova i mogu se organizovati u kategorije, po tagovima ili formatirati na različite načine (standardno, napomena, citat itd.), dok stranice obično sadrže osnovne informacije o veb-sajtu i zato su najrasprostranjenije Glavna, Kontakt i O nama.

Kako biste kreirali novi WordPress članak, pristupite administratorskom panelu (Dashboard). Nakon toga idite na meni Posts -> Add New kako biste započeli pisanje novog članka.

Naslov i URL

Naslov i URL novog WordPress članka

U Editor-u ćete videti opciju za unos naslova i URL adrese, putem koje će se pristupati izabranom WordPress članku. U polju u gornjem delu ekrana upišite naslov (na primer: Članak). Nakon toga će automatski biti generisan permalink odmah ispod naslova članka (Permalink: http://imemogsajta.com/clanak).

Kako biste promenili URL (ili “slug”), kliknite na dugme Edit ispod naslova članka. Klikom na dugme OK sačuvaćete napravljene izmene, dok ćete klikom na dugme Cancel odustati od napravljenih izmena.

 

Dodavanje slika, video I audio snimaka

Dodavanje slika, video I audio snimaka

Možete dodati slike i snimke u Vaš članak klikom na dugme Add Media (1).

(2) Add Media: ovde možete da izaberete koji fajl ćete ubaciti u Vaš članak. Možete da birate između opcija Media library (b) i Upload Files (a).

(3) Create gallery Vam omogućava da kreirate galeriju od više fajlova koji će biti prikazani u Vašem članku. Ovde imate iste opcije – Media library (b) ili Upload Files (a).

(4) Featured Image – Ova slika će predstavljati Vaš članak. Takođe će se videti na vrhu članka ili kada neko podeli članak na društvenim mrežama.

(а) Nakon što kliknete na polje Upload Files, pojaviće se prozor i vi ćete trebati da izaberete fajl sa Vašeg računara pomoću dugmeta Select files i da ga otpremite u Media Library. Kada se fajl otpremi, možete mu dodati naslov, opis, veličinu, URL destinacije itd. Kliknite na dugme Edit da ga isečete, okrenete ili mu promenite veličinu kako bi se drugačije prikazala. Nakon što izmenite sliku, možete je dodati članku klikom na dugme Insert into post.

(b) Izaberite sliku iz Media Library.

(5) Insert from URL – Ovde možete da ubacite sliku sa drugog veb-sajta a da ne morate da je prethodno preuzmete na svoj računar. Ovo možete uraditi uz pomoć opcije Insert from URL i upisivanjem URL adrese slike i naslova. Možete dodati i Opis (Description), Poravnanje (Alignment) itd.

Drugi način da ugradite sadržaj iz spoljnog izvora je da ubacite URL izvora u članak. Možete da ugradite sadržaj sa YouTube-a, Twitter-a, Kickstarter-a ili drugog WordPress sajta.

 

Sadržaj WordPress članka

 

Sadržaj WordPress članka

Pored naslova i URL adrese, WordPress članci moraju da imaju i sadržaj (4).

Kako bi uprostio dodavanje sadržaja, WordPress Vam pruža ugrađen Editor.

Editor ima Visual i Text prikaz koji sadrže skup dugmića koji Vam omogućavaju formatiranje sadržaj na mnogo različitih načina. Ovaj Visual editor (1) Vam pruža mogućnost da vidite kako će izgledati finalno uređen članak na različitim uređajima. U isto vreme, putem Text editor-a (2) možete izmeniti izvorni kod članka.

Kako biste videli sve dugmiće u Visual editoru, kliknite na ikonu Toolbar toggle (3).

Nakon što ubacite text u polje (4) uz pomoć “Visual editor-a”, biće dustupni sledeći dugmići:

Bold, Italics, Strikethrough BoldItalicsStrikethrough: da oblikujete tekst po želji;
Bulleted list, Numbered list Bulleted list, Numbered list: liste podeljene simbolima (ul) ili brojevima (ol);
Blockquote, Horizontal line BlockquoteHorizontal line: način prikazivanja citiranog teksta; dodaje horizontalnu liniju (hr);
Align left, Align center, Align right Align leftAlign centerAlign right: da poravnate i distribuirate sadržaj između margina;
Insert/edit link, Remove link Insert/edit linkRemove link: omogućava Vam da ubacite ili uklonite hiperveze ka internim ili eksternim stranicama;
Insert a Read morе tag, Toolbar toggle Insert a Read morе tag, Toolbar toggle: omogućava Vam da podelite sadržaj; prikazuje drugi red ikonica za izmenu.
Distraction-free writing mode Distraction-free writing mode: omogućava Vam da pišete bez smetnji tako što sakriva menije i uvećava prozor Editor preko celog ekrana.

 

Kategorije i tagovi WordPress članaka

 

Izbor kategorije za novi WordPress članak

Kada se kreira članak, može da se može postaviti u odgovarajućoj kategoriji.

Kako biste uradili ovo, izaberite postojeće kategorije iz sekcije Categories sa desne strane.

Takođe, možete dodati nove kategorije klikom na + Add new Category. Za lakšu navigaciju možete da se prebacite sa All Categories na Most Used tabs.

Na isti način možete dodati novi tag članku ili izabrati već postojeći iz Tag sekcije sa desne strane.

Kliknite na Choose from most used tags da izaberete jedan od najčešće korišćenih tagova.

 

Preview, Pending review, Publishing

 

Pregled članka i njegovo objavljivanjeNakon što kreirate članak, možete ga sačuvati kao Draft (nacrt) u sekciji Publish i izabrati Status → Edit kako biste izvršili naredne prepravke. Za završen članak možete izabrati status Pending review. Ova opcija omogućava da se WordPress članci pregledaju i objavljuju od strane administratora. Nakon što podesite Post Status, kliknite na dugme OK.

WordPress članci koji su već odobreni mogu biti odmah objavljeni ili u određenom vremenskom periodu. Članke možete objaviti odmah iz sekcije Publish, klikom na dugme Publish, ili možete izabrati vreme kada će članak biti automatski objavljen klikom na sekciju Publish immediately → Edit.

Možete kreirati javne, privatne članke ili članke koji su zaštićeni lozinkom. Kako biste kreirali članak kome možete pristupati samo Vi, idite u sekciju Publish i izaberite Visibility: Public → Edit → Private. Ako je članak namenjen samo za ograničenu grupu korisnika, možete ograničiti njegovu vidljivost zahtevajući identifikaciju putem korisničkih podataka. U ovom slučaju, samo izaberite opciju Password protected.

Važno: u Classic Editor okruženju. Za novije okruženje u WordPress-u koje se bazira na blokovima (Gutenberg), uputstvo za rad navedeno ovde ima ograničenu upotrebu.

Updated on 27. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles