1. Početna
  2. WordPress
  3. Šta je XML-RPC?

Šta je XML-RPC?

XML-RPC je protokol za poziv udaljene procedure. Omogućuje da softver, koji radi na različitim operativnim sistemima iz različitih okruženja, uputi poziv za proceduru preko Interneta (korišćenjem HTTP-a). Informacije o obradi podataka su enkodirane u XML-u.

Vremenom je XML-RPC protokol evoluirao u SOAP protokol. Iako je SOAP protokol relativno nov i definiše više različitih kodiranja, XML-RPC je i dalje poželjan zbog svoje jednostavnosti i činjenice da je mnogo lakši za upotrebu.

XML-RPC se koristi na brojnim veb platformama kao što su WordPress, Drupal i mnoge druge.

Za šta se koristi u WordPress-u?

U WordPress-u XML-RPC vam omogućava da koristite funkciju Pingback za daljinsko objavljivanje članaka, postova itd., Jer za to je potrebna specifična komunikacija sa spoljnom aplikacijom.

Pingback vam omogućava da obavestite druge autore bloga kada linkujete na njihove članke (i obrnuto).

Za daljinsko objavljivanje možda ćete isprobati i Weblog koji se instalira lokalno na računaru. Weblog vam omogućava da kreirate postove ili članke oflajn. Sledeći put kada se povežete na Internet, aplikacija šalje spremne postove direktno na veb-sajt u WordPress-u.

Svaka WordPress instalacija sadrži datoteku xmlrpc.php u svom osnovnom (home) direktorijumu.

Sve XML-RPC funkcije se pokreću kroz ovu datoteku. xmlrpc.php omogućava WordPressu da prenosi informacije i komunicira sa spoljnim aplikacijama.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci