1. Home
  2. WordPress
  3. WordPress – opšta podešavanja

WordPress – opšta podešavanja

WordPress - Opšta podešavanja
Na stranici sa podešavanjima u WordPress-u – Podešavanja (Settings) -> Opšta (General) možete menjati neka osnovna podešavanja veb sajta kao što su naslov, podnaslov, URL adresa i još mnogo toga.

WordPress - podešavanja naslova i podnaslova

Naslov i podnaslov sajta

Način na koji se prikazuje naslov stranice i njegov podnaslov određuje tema koju ste aktivirali. Najčešće se naslov prikazuje na vrhu svake stranice. Osim ovih pozicija, uvek su vidljivi i u zaglavlju trake browser-a na odgovarajućoj kartici. Kratak opis podržava većina tema i najčešće se prikazuje kao podnaslov.

WordPress Address (URL)(Вордпресова адреса), Site Address (URL) (Адреса веб места)

WordPress Address (URL) i Site Address (URL) podešavanja

URL adresa WordPress instalacije i sajta su obično identične i podudaraju se sa Vašim domenom. Takođe, možete da upišete i adresu koja predstavlja prethodno kreiran poddomen ili sadrži jedan ili više direktorijuma. Adrese instalacije i sajta mogu da budu i različite, pri čemu prva ukazuje na tačnu putanju do fizičkog direktorijuma u kom se nalaze sistemske datoteke, a druga određuje način na koji želite da posetiocu upisuju adresu kako bi posetili Vaš sajt. Na primer:

adresa instalacije: http://mysitename.com/wordpress/new
adresa sajta: http://mysitename.com

Email address (Адреса е-поште)

WordPress podešavanja imejl adrese

Imejl adresa koju ste upisali prilikom instalacije WordPress-a može da bude administrator sajta. Ova adresa može da se koristi za funkciju izgubljene lozinke kao i za administrativne svrhe, poput obaveštavanja novih korisnika i sl.Membership i New User Default Role za nove korisnike (Чланство i Подразумевана улога новог корисника)

Membership podešavanja

Ako želite da posetioci Vašeg veb-sajta imaju mogućnost registracije i identifikacije prilikom narednih poseta unošenjem korisničkog imena i lozinke, možete aktivirati WordPress obrazac za registraciju. Aktivacija se vrši preko opcije Чланство štikliranjem „Свако може да се региструје“. Forma za registraciju je dostupna na http://mysitename.com/wp-register.php . U slučaju da forma nije aktivirana, registraciju može izvršiti samo osoba koja je administrator.

Kada registrujete nove korisnike, moguće je unapred izabrati njihovu ulogu (prava), koja će im biti dodeljena. Moguća je jedna od sledećih uloga: Pretplatnik (Subscriber), Saradnik (Contributor), Autor (Author), Urednik (Editor), Upravnik (Administrator).

Site Language (Језик веб места), Timezone (Временска зона), Date Format (Облик датума), Time format (Облик времена), Week Starts On (Седмица почиње у)

WordPress podešavanja Timezone, Date Format, Time format, Week Starts on i Site Language
Timezone, Date Format, Time format, Week Starts on i Site Language

Ove funkcionalnosti određuju format i zonu po regionima, prema kojima sistem automatski postavlja tačno vreme informacija objavljenih na veb-sajtu : stranice, publikacije, komentari i drugo. Podrazumevana vremenska zona je UTC+0, a UTC je vreme po Griniču.

Ako niste sigurni koju zonu želite, možete da izaberete vrednost iz padajućeg menija i nakon što sačuvate postavke, videćete u desnom uglu lokalno vreme (za Srbiju je UTC+2 pri letnjem računanju vremena).

Format datuma nudi veliki izbor, gde se kao separator između brojeve može postaviti “.“, “/“, ili nešto drugo. Takođe možete odabrati format sata iz opšte prihvaćenih standarda.

Site Language (Језик веб места)

Poslednja opcija u opštim WordPress podešavanjima je jezik sajta. Promena jezika uticaće i na administraciju i na veb-sajt. Nakon što izvršite neophodne promene kliknite na dugme Сачувај измене u dnu stranice.

Updated on 21. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles