1. Početna
  2. WordPress
  3. WordPress – opšta podešavanja

WordPress – opšta podešavanja

WordPress - Opšta podešavanja
Na stranici sa podešavanjima u WordPress-u – Podešavanja (Settings) -> Opšta (General) možete da odredite neka osnovna podešavanja veb sajta kao što su naslov, podnaslov, URL adresa i još mnogo toga.

WordPress - Opšta podešavanja

Naslov sajta, podnaslov

Način na koji se prikazuje naslov stranice i njegovo postavljanje određuje tema koju ste aktivirali. Najčešće se naslov prikazuje na vrhu svake stranice. Takođe se prikazuje u zaglavlju trake brauzera i na odgovarajućoj kartici. Kratak opis podržava većina tema i najčešće se prikazuje kao podnaslov.

WordPress Address (URL)(Вордпресова адреса), Site Address (URL) (Адреса веб места)

WordPress Address (URL) i Site Address (URL)

URL adresa WordPress instalacije i sajta su obično identične i podudaraju se sa Vašim domenom. Takođe, možete da upišete i adresu koja predstavlja prethodno kreiran poddomen ili sadrži jedan ili više direktorijuma. Adresa instalacije i sajta mogu da budu i različite, pri čemu prva ukazuje na tačnu putanju do fizičkog direktorijuma u kom se nalaze sistemske datoteke, a druga određuje način na koji želite da posetiocu upisuju adresu kako bi posetili Vaš sajt. Na primer:

adresa instalacije: http://mysitename.com/wordpress/new
adresa sajta: http://mysitename.com

Email address (Адреса е-поште)

WordPress - Opšta podešavanja

Imejl adresa koju ste upisali pri instalaciji WordPress-a može da bude osoba koja će da bude administrator sajta. Ova adresa može da se koristi za funkciju izgubljene lozinke kao i za administrativne svrhe, poput obaveštavanja novih korisnika i sl.Membership i New User Default Role za nove korisnike (Чланство i Подразумевана улога новог корисника)

WordPress - Opšta podešavanja

Ako želite da posetioci mogu da se registruju na Vašem veb-sajtu i da se identifikuju prilikom narednih poseta unošenjem korisničkog imena i lozinke, možete da aktivirate WordPress obrazac za registraciju. Aktivacija se vrši preko opcije Чланство štikliranjem „Свако може да се региструје“. Forma za registraciju je dostupna na http://mysitename.com/wp-register.php . U slučaju da forma nije aktivirana, registraciju može izvršiti samo osoba koja je administrator.

Kada registrujete nove korisnike, moguće je unapred utvrditi koja će uloga (prava) njima prvobitno biti dodeljena. Moguća je jedna od sledećih uloga: Pretplatnik (Subscriber), Saradnik (Contributor), Autor (Author), Urednik (Editor), Upravnik (Administrator).

Site Language (Језик веб места), Timezone (Временска зона), Date Format (Облик датума), Time format (Облик времена), Week Starts On (Седмица почиње у)

Timezone, Date Format, Time format, Week Starts on i Site Language
Timezone, Date Format, Time format, Week Starts on i Site Language

Ove funkcionalnosti određuju format i zonu po regionima, prema kojima sistem automatski postavlja tačno vreme informacija objavljenih na veb-sajtu : stranice, publikacije, komentari i drugo. Podrazumevana vremenska zona je UTC+0, a UTC je vreme po Griniču.

Ako niste sigurni koju zonu želite, možete da izaberete vrednost iz padajućeg menija i nakon što sačuvate postavke, videćete u desnom uglu lokalno vreme (za Srbiju je UTC+2 pri letnjem računanju vremena).

Format datuma nudi izbor da možete razgraničiti brojeve i sa „.“ i sa „/„, a imate mogućnost da birate kakav će Vam biti format datuma. Takođe možete odabrati format sata iz opšte prihvaćenih standarda.

Site Language (Језик веб места)

Poslednja opcija je jezik sajta. Promena jezika uticaće i na administraciju i na veb-sajt. Nakon što izvršite neophodne promene kliknite na dugme Сачувај измене u dnu stranice.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci