WordPress widget-i

WidgetsWordPress teme uglavnom imaju jednu ili više specifičnih oblasti (widget) na stranicama. Ove oblasti zauzimaju određeno mesto i prikazuju specijalan sadržaj, na primer linija za pretragu, lista kategorija, oblast za nedavno objavljene članke i još mnogo toga.

Takve oblasti su i bočne trake (sidebars), koje se nalaze sa leve ili desne strane sadržaja veb-stranice. Pozicija ovih traka zavisi od podešavanja same teme. Neke teme podržavaju i traku na dnu stranice.

Svaka zasebna sekciju u bočnoj traci je widget koji sadrži određene informacije. Widget-ima se upravlja putem WordPress administracije AppearanceWidgets.

Dostupni widget-iSvi dostupni vidžeti su prikazani u sekciji Available Widgets.

Kako biste aktivirali widget, potrebno je kliknuti na njega i prevući ga u određenu bočnu traku.

Onda možete upisati ime widget-a, koje će biti prikazano kao naslov sekcije. Ako je potrebno, možete promeniti i podešavanja widget-a. Nakon što kliknete dugme Save, widget će biti prikazan na Vašem veb-sajtu.

Bočna trakaKako biste isključili widget, morate ga označiti i prevući u sekciju Inactive Widgets na dnu stranice.

Dugme Delete neće automatski prebaciti widget u sekciju Inactive widgets, već će ga samo ukloniti iz bočne linije.

Ako želite da radite sa widget-ima u režimu za pregled, bez prikazivanja izmena na Vašem sajtu, kliknite na dugme Manage u Customizer.

Customizer se koristi za dizajniranje i razvoj izgleda Vašeg veb-sajta , tema, menija, widget-a itd. Kada napravite izmene na toj stranici, one se ne primenjuju na veb-sajt. Kako biste ih primenili i na Vaš veb-sajt, kliknite na dugme Save & Publish.

Updated on 27. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles