1. Početna
  2. Hosting
  3. Kontrolna tabla cPanel
  4. Raspakivanje fajlova u cPanel-u

Raspakivanje fajlova u cPanel-u

Svaki hosting nalog koji nudi SuperHosting.RS ima Menadžer fajlova dostupan preko cPanel kontrolne table. Uz osnovne mogućnosti kopiranja, preimenovanja i brisanja fajlova, Menadžer fajlova Vam takođe omogućava da raspakujete fajlove.

Pomoću ove funkcije možete da otpremite jedan kompresovan fajl i da ga raspakujete na serveru umesto da otpremate više fajlova pojedinačno. Štaviše, kompresovanjem fajlova njihova veličina može biti znatno smanjena.

Kako se odvija proces?

1. Otpremite fajl koji želite da raspakujete na svom hosting nalogu u direktorijumu koji odaberete, na primer public_html.

Kompresovane fajlove možete otpremiti kako preko Menadžera fajlova, tako i preko FTP-a.

Pročitajte još:
Gde treba da otpremim fajlove svog veb-sajta?
FileZilla – FileZilla – Otpremanje sajta preko FTP-a

wesite-icon

Pristupite Menadžeru fajlova cPanel2. Nakon što ste otpremili zipovan fajl na Vaš nalog, pristupite Menadžeru fajlova (File Manager).

Kliknite na „Menadžer fajlova“ (ako koristite cPanel na engleskom jeziku, izaberite „File Manager„). Menadžer fajlova se otvara u novom prozoru.

Pristupite direkorijumu sa kompresovanim fajlom

3. Uđite u public_html direktorijum (ili gde god da je fajl otpremljen) klikom na njegovo ime.

Označite kompresovane fajlove 4. Nakon prijavljivanja u direktorijum, kliknite na ime fajla.

Na taj način izaberete da izvršite određene radnje sa njim. Lista akcija koje možete izvršiti pojavljuje se na desnoj strani ekrana. Među ovim akcijama je „Raspakuj“ (ta opcija se pojavi samo ako je fajl kompresovan – .zip, .tar, .gz).

Izaberite raspakivanje5. Kliknite na „Raspakuj“ i fajl će biti raspakovan u aktuelnom direktorijumu.

Otvoriće se novi prozor, koji vam pruža detaljne informacije. .

U zavisnosti od toga šta kompresovani fajl sadrži, možete videti jedan ili više direktorijuma i fajlova.


Neispravne dozvole za datoteke i direktorijume nakon raspakovanja

U nekim slučajevima, nakon raspakivanja, fajlovi i direktorijumi koje su bili kompresovani imaju pogrešne dozvole. Za ispravan rad aplikacije na SuperHosting.RS serverima, direktorijumi treba da imaju dozvole 755, а fajlovi – dozvole 644.

» Popravka dozvola preko Fix Permissions by SuperHosting

Možete brzo i lako da korigujete dozvole fajlova i direktorijuma na hosting nalogu preko cPanel-a iz menija Fix Permissions by SuperHosting.

» Popravka dozvola preko skripte

Da biste to uradili, prebacite datoteku u direktorijum čiji sadržaj treba da se promeni. Ime skripte je fixperm.php-dist (vidi dole). Kliknite desnim tasterom miša na link i izaberite „Sačuvaj kao“ ili „Sačuvaj link kao“. Sačuvajte ga kao: fixperm.php. Fajl je UTF-8, tako da preporučujemo da pažljivo pratite korake.

Nakon što ga otpremite na hosting nalog možete ga pokrenuti na sledeći način: http://yourdomain.com/some_dir/fixperm.php

Izaberite dugme „Start script„. Svi fajlovi i poddirektorijumi (gde se fajl nalazi) biće indeksirane (rekurzivno) i biće dodeljene ispravne dozvole (za SuperHosting.RS servere).

Prikačeni fajlovi: fixperm.zip

Obnovljen: 24. октобра 2019.

Article Attachments

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci