1. Home
 2. WordPress
 3. Šta je WordPress?

Šta je WordPress?

WordPressWordPress logo  je alat za prikazivanje Vaših ideja na internetu. To je besplatan open source kod zasnovan na PHP-u i MySQL-u. WordPress je zapravo sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji olakšava kreiranje sajta.

Prednost WordPress-a je što se brzo i jednostavno instalira kao i to što je jednostavan za održavanje. Takođe može da se prilagođava zahtevima i potrebama korisnika zbog mnoštva dodataka (plugins), a veliki izbor tema (theme) pruža korisnicima mogućnost za jedinstven izgled sajta.

CMS – Content Management System (sistem za upravljanje sadržajem) je aplikacija koja služi za kreiranje i upravljanje sajtom.

Content (sadržaj) – svaki objekat koji se može definisati kao digitalna informacija. Sadržaj mogu biti tekstovi, fajlovi, slike, grafike, video, audio i još mnogo toga.
Management (upravljanje) – upravljanje sadržajem. Vrši se kroz postavljena pravila i procese. Osnovni sadržaj se kreira, čita, ažurira i briše.
System (sistem) – aplikacija ili kombinacija aplikativnih alata. Omogućava upravljanje sadržajem.

Cilj CMS-a je da olakša razvoj dinamičkog veb-sajta uz mogućnost lake i brze promene sadržaja. Ovi sistemi olakšavaju timski rad i nude opciju delegiranja različitih administrativnih prava i uloga u procesu kreiranja i uređivanja sadržaja.

Osnovne karakteristike WordPress-a

 • Intuitivan interfejs koji omogućava brzo i lako upravljanje sajtom, blogom ili drugim onlajn projektom.
 • WordPress je potpuno besplatna platforma koja smanjuje troškove Vašeg poslovanja.
 • Preko 54 000 besplatnih dodataka i preko 7 000 tema koje možete izabrati i prilagoditi Vašem sajtu.
 • Mogućnost korišćenja “premium” tema koje pružaju dodatne mogućnosti i predviđene su za sajtove iz različitih oblasti poslovanja, kao i za različite vrste blogova – novinarski, fotografski i drugi.
 • Mnoštvo različitih dodataka za zaštitu WordPress sajta od hakreskih napada.
 • Velika WordPress zajednica, gde možete potražiti rešenje za različite izazove koje srećete u radu. Velika baza znanja koju možete koristiti u svakom trenutku.
 • Brza izrada sajta – kroz samo nekoliko klikova možete instalirati Vaš WordPress sajt i odmah krenuti sa dizajnom.
 • Nije Vam potrebno veliko znanje iz oblasti web programiranja kako biste krenuli sa izradom Vašeg sajta.
 • WordPress je platforma velikih mogućnosti. Osim mogućnosti samoobuke tokom korišćenja, WordPress pruža mogućnost implementacije različitih funkcija.
 • Mogućnost izgradnje dobre online reputacije za Vaš brend i Vas.

Tražite pouzdan hosting? Uzmite ga uz do 75% popusta i dobićete .RS domen na poklon!

Updated on 14. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles