1. Početna
  2. WordPress
  3. Šta je WordPress?

Šta je WordPress?

WordPress  je alat za prikazivanje Vaših ideja na internetu. To je besplatan open source kod zanovan na PHP-u i MySQL-u. WordPress je zapravo sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji olakšava kreiranje sajta.

Prednost WordPress-a je što se brzo i jednostavno instalira kao i to što je jednostavan za održavanje. Takođe može da se prilagođava zahtevima i potrebama korisnika zbog mnoštva dodataka (plugins), a veliki izbor tema (theme) pruža korisnicima mogućnost za jedinstven izgled sajta.

CMS – Content Management System (sistem za upravljanje sadržajem) je aplikacija koja služi za kreiranje i upravljanje sajtom.

Content (sadržaj) – svaki objekat koji se može definisati kao digitalna informacija. Sadržaj mogu biti tekstovi, fajlovi, slike, grafike, video, audio i još mnogo toga.
Management (upravljanje) – upravljanje sadržajem. Vrši se kroz postavljena pravila i procese. Osnovni sadržaj se kreira, čita, ažurira i briše.
System (sistem) – aplikacija ili kombinacija aplikativnih alata. Omogućava upravljanje sadržajem.

Cilj CMS-a je da olakša razvoj dinamičkog veb-sajta uz mogućnost lake i brze promene sadržaja. Ovi sistemi olakšavaju timski rad i nude opciju delegiranja različitih administrativnih prava i uloga u procesu kreiranja i uređivanja sadržaja.

Obnovljen: 31. јануара 2020.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci