1. Početna
  2. Hosting
  3. Kontrolna tabla cPanel
  4. AWStats – statistika i podaci o posetama sajtu

AWStats – statistika i podaci o posetama sajtu

AWStats je alat u cPanelu koji Vam omogućava da pratite posećenost Vašeg sajta. Posete su grupisane po mesecima, danima i satima i lako možete da vidite smanjenje ili povećanje saobraćaja. O posetiocima imaju detaljne informacije – zemlja, IP adresa, koji pretraživač je korišćen, odakle je posetilac došao na sajt i još mnogo toga.

AWStats u cPanel

U okviru AWStats možete da vidite koji resursi se naviše očitavaju sa sajta, posete “veb-popisivača” – automatskih skripti za pretraživače, koliko dugo se posetioci zadržavaju na sajtu, operativni sistemi i brauzeri koje posetioci koriste, način na koji su posetioci došli do Vaše stranice – preko pretrage na internetu, linka ili direktno, informacije o oštećenim stranicama i još mnogo toga.

Važno: AWStats je aplikacija koja analizira logove na veb-serveru, odakle izvlači informacije o posetama. Da bi poseta veb-sajtu bila zabeležena, korisnik mora pristupiti serveru gde je veb-sajt i njegov zahtev mora biti evidetiran. AWStats ne postavlja niti koristi kod na samom veb-sajtu, kao što to radi tehnologija Google analytics. Stoga, u slučaju da sajt koristi nekakav spoljni sistem za ubrzanje i keširanje, podaci AWStats-a neće odražavati stvarni broj poseta.

Važno: Ako je SuperCache dodatak omogućen na veb-sajtu, za precizno merenje poseta potrebno je da se koristi usluga/brojač koji radi sa POST zahtevima ili JavaScript/AJAX metodama za otkrivanje posetilaca poput Google Analytics.

statistika poseta za određeni sajt

Jednom kada učitate AWStats, videćete sve domene koji su dodati u cPanel. Svi addon domeni će se pokazati kao poddomeni osnovnog domena u cPanelu. To je tehnologija za razlikovanje i očitavanje pojedinačnih veb-sajtova od samog cPanela i ne utiče ni na kakav način na same sajtove.

(1) Primarni domen za ovaj cPanel nalog (goodexample.eu). Ako se veb-sajt učitava preko sigurne veze, koristite statističke podatke (SSL) posle domena.

(2) Ovo je addon domen u cPanelu (mysitename.com), koji se pojavljuje na listi AWStats kao poddomen primarnog domena (mysitename.goodexample.eu).

Statistika parkiranih domena nije odvojena od statistike primarnog domena jer je njihov sadržaj isti (učitavaju sadržaj iz public_html).

Opis statistika AWStats

Informacije u statistici su podeljene u zasebne sekcije, prva je “Pregled”.

statistika poseta za određeni sajt
  • Prikazanog saobraćaja – Normalne posete posetilaca. Ovu vrstu saobraćaja generišu normalni posetioci sajta dok pregledaju sajt.
  • Neprikazanog saobraćaja – Ovo su posete sa pretraživača ili drugih aplikacija koje u stvari ne „vide“ stranicu. Takođe, ovo su zahtevi za veb server koji su dobili poseban HTTP statusni kod koji se ne očitava u AWStats.
  • Jedinstvenih posetilaca – Ovo su jedinstveni posetioci na sajtu koji su otkriveni preko IP adrese. Ako više posetilaca u istoj mreži sa istom IP adresom poseti veb-sajt, računaće se samo jedan jedinstveni posetilac.
  • Broj poseta – Jedan posetilac može generisati više poseta i učitati nekoliko stranica. Ovo je ukupan broj poseta svih posetilaca tokom izabranog perioda.
  • Stranica – Broj učitanih stranica. Stranice su obično HTML ili PHP datoteke. Ovde se ne uzimaju u obzir stavke sa stranice kao što su .css, .js datoteke i dr.
  • Pogodaka – Učitavanjem stranice može se generirati više učitavanja. Hit je svaki resurs sa veb-sajta za koji klijent šalje zahtev sajtu kao što su slike, .js, .css datoteke i dr.
  • Protok – Generisan saobraćaj.

Ostale sekcije sa informacijama su:

Mesečne statistike

Sa ovim statistikama vrlo lako može da se vidi postoji li povećanje ili smanjenje poseta sajtu. Kada dođe do pada posećenosti, trebalo bi da proverite od kog meseca je započelo i da se setite da li ste tada nešto radili na sajtu. Promena podešavanja može biti razlog za smanjenje prometa.

Dani u mesecu / Dani u nedelji

Dani u mesecu / Dani u nedelji će Vam pokazati kojih dana je sajt najposećeniji. Na primer, možda planirate da pošaljete bitan bilten putem mejla u dane kada je najveća šansa da bude pregledan i da dobije veću pažnju od strane korisnika.

Časova (serversko vreme)

Na isti način kao i u danima u nedelji / mesecu, možete videti u koliko sati ima najviše posetilaca na sajtu i da odaberete to vreme za kontakt sa posetiocima.

Locales (prvih 25)

Statistika poseta po državama pokazaće vam da li, na primer, na vaš veb-sajt morate već da dodate neki drugi jezik. Ili ako primetite da stranicu posećuju zemlje u kojima očigledno ne nudite sadržaj, proverite tačno koji resurs privlači ovaj saobraćaj na stranim jezicima i obradite ga (zaustavite, preusmerite…).

Računari (prvih 25)

Hostovi prikazuju IP adrese od kojih dolazi najviše saobraćaja. Često ćete u ovim statistikama pronaći svoju IP adresu ili npr. onu od programera koji je pravio sajt. Koja je vaša IP adresa možete videti na sledećoj stranici: https://ip.superhosting.rs

Prijavljeni korisnici (prvih 10)

Ovo su korisnici koji su koristili autorizaciju pri pristupanju veb-sajtu. Na primer, ako ste zaštitili direktorijum sa korisničkim imenom i lozinkom (preko menija Zaštita direktorijuma lozinkom), ovde će se prikazati korisnička imena korisnika.

Posetioci roboti (prvih 25)

Iz ove statistike možete videti sve poznate i nepoznate botove koji posećuju vašu stranicu. Neki od najpoznatijih i najčešće susretanih u statistikama su: Googlebot, YandexBot i Bingbot. Postoje i drugi botovi čija svrha nije da indeksiraju veb stranicu, već da joj na neki način naprave štetu.

Trajanje poseta

Kada veliki procenat poseta pokaže kratak boravak, to može biti pokazatelj da treba da obogatite i poboljšate informacije na veb-sajtu – dodavanjem kvalitetnog sadržaja.

Vrste datoteka i Downloads

Tipovi datoteka kojima se najčešće pristupa i najčešće preuzimani resursi sa sajta.

Stranice / URL (prvih 25)

U ovim statistikama ćete videti najposećenije stranice na veb sajtu.

Operativni sistem (prvih 10) i Preglednici (prvih 10)

Statistički podaci na ovim karticama mogu vam reći koji operativni sistem i veb pregledač koristi većina posetilaca.

Spoljne veze

Odavde možete saznati poreklo posete, odakle je posetilac – direktna veza, obeleživač ili pretraživač.

Fraze za pretragu (prvih 10) i Ključne reči za pretragu (prvih 25)

Ovde ćete videti po kojoj frazi ili reči se vaš veb-sajt najčešće prikazuje u pretraživaču.

HTTP kodovi grešaka

Jedan od najčešćih kodova grešaka je 404 Not Found. U većini gotovih sistema poruka o nepostojećim resursima “404” se prikazuje kao deo dizajna teme veb-sajta i to se postiže kada PHP obrađuje poruku. Greška 404 se može dobiti ako je npr. u kodu zadato da se učita određeni element (css, js, adresa ili drugo), a on se ne nalazi na nalogu ili je nedostupan.

Obnovljen: 19. фебруара 2021.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci