1. Početna
  2. Često postavljana pitanja
  3. HTTP statusni kod– 404 (Not Found)

HTTP statusni kod– 404 (Not Found)

Poruka 404 (Not Found) je HTTP statusni kod koji veb server vraća veb pretraživaču. Dobija se prilikom pokušaja pristupa veb sadržaju koji nije pronađen na serveru.

Poruka 404 koju generiše veb server može izgledati ovako u veb pretraživaču: 

404 Not Found статус код

Ali može izgledati potpuno drugačije, zavisno od sistema koji se koristi za veb sajt i promena koje je uneo u poruku o grešci 404: 

Najčešći razlozi za poruku 404 Not Found su :

  • pogrešno napisana veb adresa resursa;
  • koristi se bookmark, sa url adresom koja nije aktuelna;
  • kliknulo se na link koji je rezultat veb pretrage, a više nije aktuelan;
  • koristi se link koji se nalazi u okviru veb sajta, a više nije funkcionalan.

Provera za 404 obaveštenje sa sajta

Postoji nekoliko načina da se proveri da li posetioci Vaše stranice primaju 404 poruku o grešci.

404 obaveštenja u cPanel-u

Pošto su ove poruke rezultat statusnih kodova koji se prenose sa veb servera, zapis svakog takvog koda čuva se u logovima veb servera. 

Možete da vidite sve šifre statusa, u sirovom obliku, koje veb server prosleđuje posetiocima kroz meni Raw Access Logs

404 Posetioci u cPanel-u

Iz menija Posetioci u cPanelu možete videti iste unose, ali poređane prema podacima u njima. 

Opciju pretraživanja možete koristiti za pretraživanje svih stavki koje sadrže tekst „404“. 

Najpogodniji i brzi način za pregled 404 poruke putem alata u cPanelu »AwStats

U delu HTTP kodovi grešaka prikazuju se sve URL adrese koje su bile ukucane, ali nisu otkrivene na sajtu, pri čemu nisu uključeni hitovi za favicon slike.

404 obaveštenja u WordPress-u

WordPress može da koristi dodatke dizajnirane posebno za proveru i praćenje 404 poruka na veb sajtu kao što je Redirection

Generisanje poruke 404 nije pronađeno

Poruka o grešci statusa 404 koja se koristi za generisanje statusnog koda 404 može da se generiše iz dva sistema - iz samog veb servera ili iz PHP sistema na hosting nalogu (primer WordPress).

404 za statične resurse

Veb server radi sa sistemom fajlova na hosting nalogu i proverava da li su direktorijumi ili fajlovi dostupni ili ne. Kada posetilac učita određenu stranicu ili adresu na veb sajtu, veb server proverava na hosting nalogu da li ima direktorijum ili takav fajl. Ako traženi resurs (direktorijum / fajl) nije pronađen, veb server generiše statusni kod 404 Not Found. Zatim, u svom odgovoru veb klijentu, veb server šalje kod (u zaglavlju HTTP odgovora) zajedno sa samom porukom o grešci, u obliku HTML koda / stranice.

Veb server je prema zadatim postavkama odgovoran za obradu i generisanje poruke 404 kada korisnik traži nepostojeći statički resurs - ovo može biti direktorijum ili fajl (.html, .jpg, .png, css, .js i sl.).

Ali ponekad PHP sistem sajta može snimiti i obraditi 404 poruke za statičke resurse (primer WordPressa). 

404 za dinamičke resurse

Veb server može da proveri da li je statički resurs dostupan kao fajl na hosting nalogu, ali ne može da izvrši provere u bazi podataka veb sajta da li postoji zapis ili ne.

PHP sistem sajta je taj koji koristi SQL upit bazi podataka da proveri da li je zapis dostupan ili ne. 

Kada su u pitanju sistemi kao što su WordPress i Joomla! stranice na veb sajtu nisu stvarni fajlovi na hosting nalogu, ali predstavljaju zapis u bazi podataka. Kada posetilac pokuša da učita stranicu sa veb sajta, obrada njegovog zahteva prenosi se sa veb servera na PHP. Ako tražena stranica ne postoji u bazi podataka, PHP sistem će generisati kod 404 i poslati je na veb server, zajedno sa porukom o grešci 404, da bi ga poslao posetiocu.

Promena obaveštenja 404 Not Found

PHP sistemi na hosting nalogu

Stranica 404 greške za gotove sisteme se najčešće može menjati ili preko administracije samog sistema ili uređivanjem fajlova šablona koja je deo teme veb sajta.

U programu WordPress stranica s porukom 404 predstavlja fajl šablona 404.php koja se može naći u direktoriju tema, poput /wp-content/themes/tventiseventeen/404.php. Nisu sve WordPress teme, osim standardnih, takvi fajlovi. Ako tema koja se koristi nema 404.php - ona se može kreirati pomoću preporuka opisanih u članku pomoći: Kreiranje stranice greške 404.

Važno: Ako tema ima fajl 404.php, nije preporučljivo da se promene vrše direktno u njemu. Trebalo bi umesto njega child tema i izvršite bilo kakve promene na njemu.

Promena poruke 404 u WordPress-u može se obaviti i pomoću dodatka, na primer: 404 page – your smart custom 404 error page.

Stranice sa greškom veb servera

Veb server podrazumevano podržava mogućnost izmene sistemskih poruka koje se šalju pod određenim statusnim kodovima.

Kada aktivirate novi hosting nalog, fajlovi 401.shtml, 403.shtml, 404.shtml, 500.shtml dostupne su u direktorijumu public_html. Ovo su najčešće korišćene stranice grešaka koje se mogu lako uređivati preko menija Stranice sa greškom u cPanelu.

Stranice sa greškom u cPanel-u

Obnovljen: 7. августа 2019.

Da li Vam je ovaj članak bio koristan?

Slični članci