1. Home
  2. WordPress
  3. Rad u administraciji
  4. Kako kreirati stranice u WordPress-u?*

Kako kreirati stranice u WordPress-u?*

Važno: * Odnosi se na Classic Editor okruženje. Za novije okruženje u WordPress-u koje se bazira na blokovima (Gutenberg), uputstvo za rad navedeno ovde ima ograničenu primenu.

Stranice u WordPress-uUglavnom se veb-sajtovi sastoje od stranica kao što su Početna, Kontakt, O nama, itd.

Da bi kreirali novu stranicu, ulogujte se na WordPress administratorski panel (Dashboard).

Nakon što ste pristupili administraciji, idite na Pages -> Add New da započnete sa kreiranjem nove stranice.

Naslov i URL adresa nove WordPress stranice

Kreirajte novu WordPress stranicu

Prozor u kom se uređuje stranica (u daljem tekstu “Urednik”) pruža mogućnost postavljanja naslova i URL adrese na kojoj će se pomenuta stranica nalaziti. Popunite naslov na vrhu Urednika (npr: Početna). Zatim će link stranice biti automatski generisan ispod naslova takozvani permalink (https://help.superhosting.rs/pocetna/).

Da izmenite deo URL adrese koji se odnosi na naslov stranice (poznat i kao “slug“), koristite Edit dugme ispod naslova stranice, a desno od linka na kojem će se pomenuta stranica nalaziti. Pritiskom na dugme OK sačuvaćete izmene, dok će dugme Cancel odbaciti sve izmene.

Dodavanje slika, video i audio zapisa na WordPress

Dodavanje slika, video i audio zapisa na WordPress

Možete dodati multimediju na svoju stranicu klikom na Add media (1) dugme.

(2) Add Media: ovde možete izabrati fajl koji želite da ubacite na stranicu. Možete birati između Media Library (b) i Upload Files (a) opcija.

(3) Create Gallery Vam omogućuje da kreirate galeriju od više fajlova koje želite da prikažete na svojoj stranici. I ovde na raspolaganju imate gorepomenute opcije Media Library (b) ili Upload Files (a).

(4) Featured Image – Ova slika biće vizuelna reprezentacija Vaše stranice. Takođe, pojavljivaće se na vrhu Vaše stranice, ili kada se članak podeli na društvenim mrežama.

(а) Nakon što kliknete na Upload Files karticu, pojaviće se prozor odakle možete izabrati fajl sa svog kompjutera koristeći Select files dugme i otpremiti ga u Media Library. Pošto fajl bude otpremljen, možete mu dodati naslov (Title), opis (Description), odrediti mu veličinu (Size), destinaciju URL adrese (destination URL), itd. Kliknite na Edit dugme da isečete (crop), rotirate (rotate), ili promenite dimenzije (resize) slike, da bi je prikazali drugačije. Nakon što ste sliku izmenili po sopstvenoj želji, možete je dodati na stranicu klikom na dugme Insert into post.

(b) Izaberite iz Media Library.

(5) Insert from URL – Odavde možete ubaciti sliku sa drugog veb-sajta bez potrebe da je prethodno preuzmete na svom lokalnom PC-u. Ovo možete uraditi sa Insert from URL opcijom, tako što unesete URL adresu slike i naslov (Title). Takođe možete dodati opis (Description), poravnanje (Alignment), ili URL slike (Image URL).

Sadržaj stranice

Sadržaj stranice

Stranice moraju imati ne samo naslov i URL adresu, već i sadržaj (4).

Da bi pojednostavio kreiranje sadržaja, WordPress Vam stavlja na raspolaganje ugrađeni Urednik (Editor).

Urednik ima dva režima rada – vizuelni (Visual) i tekst-editor (Text) režim, a koji uključuju različitu dugmad pomoću kojih možete formatirati sadržaj na brojne načine. Ovaj Visual režim (1) Vam pruža priliku da vidite kako će izgledati konačno formatiran tekst u samom Uredniku. Dodatno, u Text režimu (2) možete izmeniti izvorni kod stranice.

Da biste videli svu dugmad u Visual režimu rada, kliknite na Toolbar toggle (3) ikonicu.

Nakon što unesete tekst u polje (4), u Visual režimu rada biće Vam na raspolaganju sledeća dugmad:

Bold, Italics, Strikethrough PodebljanoKurzivPrecrtano: da Vam prikaz teksta bude onakav kako želite;
Bulleted list, Numbered list Nenumerisana lista, Numerisana lista: liste, gde su stavke liste navedene pod simbolima (ul) ili brojevima (ol);
Blockquote, Horizontal line CitatHorizontalna linija: način da se prikaže citirani tekst; dodaje horizontalnu liniju (hr);
Align left, Align center, Align right Poravnaj levo, Poravnaj po sredini, Poravnaj desno: da poravnate i rasporedite sadržaj stranice u okviru margina;
Insert/edit link, Remove link Ubaci/izmeni linkUkloni link: omogućuje Vam da umetnete ili uklonite linkove ka internim, ili eksternim stranicama;
Insert a Read more tag, Toolbar toggle Ubaci tag  “Pročitaj više“, Uključi/isključi liniju sa alatkama: omogućuje Vam da izdelite sadržaj stranice; prikazuje drugi red ikonica za uređivanje;
Distraction-free writing mode Režim za pisanje bez ometanja: dozvoljava Vam da neometano pišete skrivajući menije i na taj način uvećavajući prozor Urednika preko čitavog ekrana.

Redosled

Atributi WordPress stranice

Nakon što je sadržaj vizuelno posložen, treba da odlučite da li će biti objavljen kao Parent page ili Subpage. Da biste ovo uradili, potrebno je da odete na Page attributes sekciju.

Da kreirate glavnu stranicu idite na Parent padajući meni i odaberite (no parent) opciju. Da kreirate subpage, odaberite parent stranicu kojoj će subpage biti podređena.

Takođe je moguće podesiti tačan redosled kojim će se Vaše stranice prikazivati upisivanjem odgovarajućeg rednog broja za svaku stranicu u polju Order.

Preliminarni prikaz, Čekanje na pregled, Objavljivanje

Objavljivanje nove WordPress stranice

Nakon kreiranja, stranicu možete sačuvati kao skicu (Draft) tako što ćete otići u Publish sekciju i odabrati Status: -> Edit kako biste izvršili naknadne korekcije. Za završene članke možete koristiti Pending Review status. Ova opcija omogućava da članci budu prethodno pregledani pa objavljeni od strane administratora. Nakon što ste podesili status stranice (page status), kliknite na dugme OK.

Već odobreni članci mogu se objaviti odmah ili u precizirano vreme. Članak možete objaviti odmah iz Publish sekcije samo jednim klikom na Publish dugme. Ili možete precizirati vreme kada će članak automatski biti objavljen tako što ćete otići na Publish immediately -> Edit.

Možete kreirati javne, privatne ili stranice zaštićene lozinkom. Da stranici možete pristupiti samo Vi, idite na Publish sekciju i odaberite Visibility: Public -> Edit -> Private. Ako je članak namenjen samo uskom krugu korisnika, možete ograničiti njegovu vidljivost tako što ćete zahtevati identifikaciju unošenjem korisničkog imena i lozinke. U ovom slučaju, samo odaberite Password protected opciju.

Napomena: Upravo ste objavili svoju stranicu. Čestitamo! Da biste je učinili vidljivom na svom sajtu, idite na sekciju sa menijima (Menus) sa leve strane Vašeg ekrana. Da bi se ova stranica prikazala kao početna na Vašem veb-sajtu, treba da pristupite Settings -> Reading, i odaberete A static page opciju, a potom iz opadajućeg menija odaberete željenu stranicu.

Napomena: Ukoliko želite da sve Vaše stranice budu prikazane kao lista na veb-sajtu, idite na Appearance -> Widgets i aktivirajte Page(s) vidžet.

Updated on 27. July 2022.

Was this article helpful?

Related Articles